Ovaj teleskop sam kupio zbog teleskopske groznice od koje boluju svi astronomi. Simptomi te groznice su kupovanje sve većih i skupljih teleskopa u želji da se vide sve tamnije i tamnije stvari. Ja joj se nisam uspjeo oduprijeti i nakon 2 godine rada s 200 mm, kupio sam 300 mm Dobson. Teleskop je naručen preko gospodina Zlatka iz Optimusa.

Tehnikalije

Teleskop je došao mjesec i pol nakon narudžbe. Kada je kombi City Expressa došao na moju kapiju, nisam vjerovao koliko sam sretan. Kombi je nakon pet minuta otišao, a iza njega su ostale dvije velike kutije. Otvorio sam prvu, veću i dužu. U njoj se, u stiropornim ležajevima, nalazila optička cijev teleskopa. Spram 200 mm F6 teleskopa, ova cijev je ogromna. Nije puno duža, možda 30cm, ali je zato dvostruko šira. U stiroporu su se još nalazili okular i finderscope.

U drugoj kutiji nalazile su se šperploče koje se trebaju sastaviti u bazu teleskopa.

Posao sastavljanja je trajao je cca 1.5h. Kada sam teleskop složio tek sam onda uvidio njegove dimenzije. Stara Betsy, 200mm F6 Dob, činila se smiješno malom kraj ove mrcine.

Fokuser koji je došao uz teleskop je 2“ Cryford s 1.25“ adapterom. Kretnje fokusera su fine, precizne i lako se mogu podesiti prema potrebama i navikama proamtrača. Fokuser okulare pridržava pomoću metalnog prstena koji se steže okretanjem vijka.

Finderscope je 8×50 s nitnim križem. U odnosu na 6×30, ovaj finder je predivan i užitak ga je koristiti. Slika u njemu je kvalitetna, svijetla i nisam primjetio optičke defekte. Jedino se vidi kromatska aberacija oko sjajnijih zvijezda i planeta.

Kraj primarnog zrcala nalazi se 80 mm ventilator koji se hrani AA baterijama. To čudo još nisam koristio.

Montaža teleskopa je klasična Dobson montaža. Balans je dobar i na njega paze dvije spiralne opruge. Primijetio sam da je teleskop van balansa kada se na njemu nalazi finder i poklopac cijevi. Uz teleskop sam naručio i rollenlager za lakše pomicanje u azimutnu. Moram dodati da je montaža ipak malo prelagana i premala za 300 mm Dob. Prilikom fokusiranja osjete se manje vibrijacije kojih kod Betsy nema.

Što se tiče gabarita teleskopa stvar je poprilično jednostavna. Teleskop je velik i težak. Spretnošću i snalažljivošću, uspio sam ga utrpati u Hyundai Accent. Problem je nakon toga što u auto stanemo samo teleskop i ja.

Teleskop je prevelik za prenošenje u komadu. Zato ga ja uvijek nosim odvojeno. Prvo cijev položim u stiroporne ležajeve, a potom bazu preselim na željeno mjesto. Nakon toga cijev namontiram na bazu i teleskop je spreman za uporabu. Nakon malo vježbanja, te operacije mogu izvesti za 3 minute.

Kolimiranje je lagano i brzo. Pristojna kolimacija može se postići u roku par minuta. Nosač primarnog zrcala ima tri vijka s oprugama za mijenjanje nagiba zrcala i tri vijka kojima se sprječava promjena nagiba.

Performanse

Pod nebom, 300 mm zrcalo rastura. Teleskop ima 1500 mm fokusa pa je lako postići velika povećanja. Kada seeing dopusti, a teleskop je ohlađen, prizori u okularu su fantastični. Ono što je specijalnost ovog teleskopa su kuglasti skupovi. Na Petrovoj gori M13 se pretvara u roj od nekoliko stotina zvjezdica. Ruke koje se pružaju iz jezgre skupa lako se uočavaju. Izgled kuglastih skupova je bolji nego na fotografijama. Galaksije su također genijalne. M51 pokazuje jasnu spiralnu strukturu s dva kraka. Susjedna NGC 5195 ima jasan oblik pješčanog sata. Galaksije izgledaju kao na crno bijelim fotografijama. M104 jasno pokazuje crnu prugu uz obod, M101 spiralnu strukturu s nekoliko krakova a M33 osim spirala i naznake pojedinih H II regija. Detalji koje pokazuje M42 natjerati će vas da zaslinite okular. Nisam našao fotografiju koja može nadmašiti ljepotu pogleda kroz tako veliki teleskop.

Teleskop nisam koristio na planetima pa ne mogu govoriti o tome kako izgledaju u okularu.

S teleskopom većinom koristim Hyperion 17 i 13 mm fokusa (zapravo 10.5 mm s redukcijom). Slika u njima je kontrastna i oštra gotovo do rubova. Teleskop najbolje radi na povećanjima od cca 100 do 200x. Ja uglavnom najviše koristim 143x.

Zaključak

ZA:

svjetlosna moć, rezolucija, cijena, jednostavnost uporabe, fokuser i finder

PROTIV:

klimavija montaža, poželjeti ćete 400 mm teleskop

Za prave promatrače ovaj teleskop je obavezan instrument. Njegova cijena od 6,000 kn je povoljna a ulaganje je i više nego opravdano. Šteta je jedino što teleskop ne mogu iskoristiti s punim potencijalom. Kod mene u Novo Čiču, nebo je pristojno ali i bolje od toga. Ljeti se vide sjajniji dijelovi Mliječne staze, a tamniji se naziru. Na Petrovu goru imam priliku otići jednom u dva mjeseca i kroz teleskop se tada vidi dvostruko više. Kada promatrama od doma, M13 se sastoji od cca 60 sjajnijih zvijezda, na Petrovoj gori taj broj raste na oko 120 – 150 (nisam stigao prebrojati, previše ih je). U svakom slučaju, iskunim promatračima preporučam ovaj teleskop.