Intes MN-71 je 7″ (180mm) maksutov-newtonian kojeg sam kupio 2003. godine kao zamjenu za moj stari 120mm akromatski refraktor. Za maksutov-newton dizajn sam se odlučio jer sam htio kontrastan teleskop koji bi mi pokazao detalje na planetima, a ujedno bio dobar deep sky teleskop. Promjer od 7″ je dostatan za oboje, a cijena je još uvijek relativno pristupačna, u odnosu na 8″ mak-newte koji su puno veći i znatno skuplji.

MN-71 je prilično spartanski teleskop solidne konstrukcije. Dosta je težak pa mu je potrebna čvrsta montaža – HEQ-5 koji sam odabrao je na granici izdržljivosti i svakako bi preporučio bolju montažu. Nažalost, moja verzija nema baffle i tubus je gotovo potpuno zatvoren pa mu je dugo vremena potrebno da postigne termičku stabilnost i riješi se turbulencija unutar cijevi. Zato sam nabavio ventilator koji se našarafi kod zrcala i dosta pomaže.

Najslabija strana teleskopa je fokuser. Fokuser je helikalni – okreće se prsten koji ima jako maleni hod i treba puno šarafiti da bi se postigao fokus što je posebno iritantno kada se mijenjaju okulari koji nisu parfokalni. Osim toga, teško je točno odrediti mjesto gdje je slika u fokusu jer se teleskop trese prilikom šarafljenja i treba dugo vremena da se odšarafi na drugu stranu fokusa. Zato sam nedavno nabavio zamjenski fokuser – motorizirani Moonlite fokuser tipa crayford, ali nisam ga još stigao upotrijebiti.

Tubus je, kao što sam već rekao, solidan i dosta dugačak. Sjenilo se nažalost ne može skinuti, no zgodna stvar je što pokraj fokusera postoje dvije “pločice” na koje se može montirati tražilac i piggyback adapter za astrofotografiju. Držač primarnog je također kvalitetan, sa “push-pull” šarafima za kolimaciju. Kad se teleskop jednom kolimira, prilično dobro i dugo drži kolimaciju.

E sad ono najvažnije – optika! Ukratko, vrlo sam zadovoljan. Slika je jako oštra i kontrastna. Uspoređujući istovremeno sliku u Intesu i 8″ Celestron SCT-u, Intes je bio vidno kontrastniji i oštriji. Kada je dobar seeing Jupiter se može promatrati satima. Mars je za prošle povoljne opozicije (2003. i 2005.) bio vrlo detaljan. Dolje je serija fotografija snimljena 2005. – naravno da se vizualno nisu tako jasno vidjeli detalji, ali uglavnom sve što se vidi na snimci vidjelo se i vizualno.

Intes je odličan za snimanje planeta, sa 5x Powermateom sam dobio jako dobre detaljne snimke i drugih planeta. Nažalost, klasična (D)SLR astrofotografija u primarnom fokusu je nemoguća budući da zbog malog sekundarnog zrcala teleskop vinjetira izvan promjera kruga od 20tak milimetara.

Intes je odličan i za deep sky objekte. Gušt je gledati kuglaste skupove koji se dobro razlučuju, a zbog boljeg kontrasta i tamne galaksije je lako izvući iz pozadine neba.

Intes teleskopi se više ne proizvode, o(p)stala je još samo firma Intes-Micro koja radi vrlo kvalitetne mak-newte. Ako želite jeftiniju alternativu apo refraktorima uz veću svjetlosnu moć, definitivno preporučam maksutov-newtonian.