Nedugo nakon najave nove Celestronove montaže CGEM, procurila je i vijest o još jednoj, puno jačoj – CGE Pro. To je jača (i skuplja) verzija originalne CGE montaže, sa 50% većom nosivošću koju omogućuje preciznija i bolja mehanika te novi, stabilniji tronožac. Tipična periodička greška iznosi +/- 9 sekundi, što se naravno može eliminirati sa permanentnim PEC-om (periodic error correction).

cgepromount_mid

CGE Pro će zbog svoje nosivosti i preciznosti te mogućnosti praćenja objekta i do 20 stupnjeva nakon prelaska meridijana biti odličan izbor za zvjezdarnice. Najavljena je cijena od 5000 USD, međutim to je sve neslužbeno, budući da su u Celestronu sa njihovih web stranica ubrzo maknuli sve informacije i fotografije montaže!

Iz teksta se ipak može zaključiti da je ručni kontroler tipa Nexstar kao i na originalnoj CGE montaži. Možda bi bilo vrijeme da nam iz Celestrona ponude nešto novo u tom smislu. Ipak, vidi se da u Celestronu imaju sluha i u novim proizvodima popravljaju neke nedostatke, pa tako na CGE Pro nije potrebno koristiti alat kako bi se namjestio kut polarne osi.

Ostaje za vidjeti da li će biti istinite glasine kako bi montaža trebala biti dostupna u veljači ove godine.