Dugo vremena nakon što je SBIG prestao ptoizboditi STV, autoguider kojemu za rad nije bio potreban kompjuter, na tržištu je ostala nepopunjena praznina. Na sreću svih koji sa sobom ne žele tegliti laptop (ili ga kupovati samo za tu svrhu) iz SBIG-a su najavili novi proizvod – SG-4, samostalni “pametni” autoguider!

Bilo da snimate na film ili digitalnim SLRom, ovo će biti odlična stvar za vas! Sve što je potrebno je prikopčati SG-4 na autoguider port montaže, uključiti SG-4 u struju i gotovo! SG-4 ima RS-232 port za početni setup sa vašom montažom i teleskopom, nakon čega radi samostalno. Na isti port se može priključiti opcionalni Bluetooth adapter za download slika na kompjuter. CCD koji koristi SG-4 je Kodak KAI-340 rezolucije 640×480 piksela. Posjeduje i mehanički zatvarač tako da može samostalno snimati i oduzimati dark frameove kako bi se smanjila mogućnost detektiranja vrućih piksela umjesto zvijezda.

Početna cijena je 995 USD, što je prilično visoko, no svakako puno praktičnije nego kupovina laptopa, posebnog autoguidera te nošenje i upravljanje svime na mjestu snimanja. SG-4 možete već sada naručiti iz OPT-a, a prva isporuka se očekuje sredinom 2009.