Ovaj opaki šifrirani naslov ljubitelji snimanja planeta će lako dešifrirati kao usporedbu obične web kamere i specijalizirane CCD kamere za snimanje planeta. Naime, za snimanje planeta kroz turbulentnu zemljinu atmosferu potrebno je imati nekakvu kameru koja će moći snimiti video zapis sa što više sličica (frameova) od kojih kasnije odaberemo najoštrije i najkvalitetnije da bi dobili puno bolji rezultat nego posebnim snimanjem slike po slike sa fotoaparatima.

Sve do prije par godina jedini izbor su bile web kamere i skupe nadzorne video kamere koje nikada nisu postale toliko popularne u području snimanja objekata Sunčevog sustava. A još prije toga planeti su se snimali okularnom projekcijom na filmske emulzije i fotografi se nadali da će se moći vidjeti dvije pruge na Jupiteru ili crnina između Saturna i njegovih prstenova…

Ja sam imao sreće da “uletim” u digitalno doba i isprobam, sada već staru, crno bijelu Quickcam web kameru za snimanje Marsa u povoljnoj opoziciji. Uz mnogo muka i žestoku obradu, dobio sam iznenađujuće kvalitetnu sliku na kojoj su tamna područja čak odgovarala stvarnosti! Ubrzo nakon toga pojavile su se kolor web kamere od kojih je Philips ToUcam Pro postala najupotrebljavanija (jel’ ovo prava riječ? 🙂 ) za snimanje planeta.

ToUcam Pro i njeni sadašnji nasljednici još uvijek su aktualni na tom području. Za povoljnu početnu cijenu web kameru je moguće modificirati  da snima dugačke ekspozicije, a softverskim preinakama može se dobiti sirova (“raw”) RGB matrica koja će u naknadoj obradi dati kvalitetniju sliku.

Saturn snimljen ToUcam Pro web kamerom sa Zagrebačke zvjezdarnice

Saturn snimljen ToUcam web kamerom sa Zagrebačke zvjezdarnice

Niti deset godina nakon mojih eksperimentiranja sa Quickcamom imam(o) priliku koristiti Imaging Source DFK 21AU04.AS kameru (i druge različite modele). Iako se radi o istom CCD čipu koji koristi ToUcam, ova kamera je po mnogo čemu bolja. Kod snimanja planeta najvažnije je uhvatiti trenutak kada je atmosfera stabilna i bistra da se uspiju snimiti svi detalji. ToUcam Pro kao web kamera može snimati brzinama od 5, 10 i 15 FSP (frames per second – sličica u sekundi), ali je kvaliteta tih sličica progresivno lošija kada se koristi više FPS-ova. Nažalost, situacija nije bolja niti kod novijih web kamera koje koriste USB 2.0 (za početnike – one jeftine web kamere možete zaboraviti ako želite kvalitetno snimati planete!).

Imaging Source DFK 21AU04.AS je kamera koja koristi punu brzinu transfera protokola USB 2.0. To je kolor verzija, dakle odmah daje sliku u boji. Verzije sa crno-bijelim čipovima svakako daju kvalitetniju sliku i veću osjetljivost, ali potrebno je imati filter wheel i filtere (= znatno veći trošak!) i više vremena za snimiti sliku u boji – što je nezgodno u slučajevima kada, kao kod Jupitera, već u razmaku od 5 minuta vidimo rotaciju planeta.

Upravo to je glavna prednost Imaging Source (u daljnjem tekstu: IS) kamere – veća propusnost USB 2.0 (postoji i firewire verzija) omogućava brzinu od 60 FPS-a bez kompresije, dok ToUcam koristi kompresiju snimke već na 10 FPS-a. U slučaju lošeg seeinga (treperave atmosfere) sa IS kamerom postoji mnogo veća šansa da se uhvate trenutci oštrine i na kraju dobije kvalitetnija snimka.

IS kamera dolazi zapakirana u atraktivnoj kutiji u kojoj se osim kamere nalazi nastavak za 1.25″ fokusere te dva CD-a – jedan sa driverima i programom za upravljanje kamerom i drugi sa primjerima snimaka za vježbanje obrade. Ovaj drugi CD je iznimno dobrodošao budući da se odmah može vidjeti kako izgledaju snimke i može se isprobati obrada u Registaxu. Svi znaju da novu astronomsku opremu prate loše vremenske prilike pa je ovo odlična stvar da barem malo utaži znatiželju – meni je svakako pomoglo!

Kameru sam naručio od firme Baader Planetarium, inače poznate po kvalitetnim filterima za Sunce i mnogim drugim sitnicama i dodacima za astronomiju. U Baaderu tijekom cijele godine imaju akciju gdje uz kameru BESPLATNO možete dobiti još 4 različita adaptera.  Sama kamera već na prvi pogled djeluje vrlo solidno konstruirana. Zajedno sa 1.25″ nastavkom daje sigurnost da će čip stvarno biti okomit na optičku os, što je kod raznih improvizacija prilikom korištenja web kamere teže postići.

Korištenje kamere je vrlo jednostavno. Softver za snimanje filmova je prilično kvalitetan i lako je pronaći i podesiti postavke, iako se desilo da se par puta smrznuo nako čega sam morao resetirati laptop (operativni sustav Windows Vista).  Način snimanja AVI datoteke može biti sa i bez kompresije. 60 FPS je moguće dobiti jedino bez kompresije. Podešavanje ekspozicije i gaina je odmah vidljivo na rezultatu, a također i na live histogramu. Pomoću histograma je lako podesiti da se koristi cijeli dinamički raspon čipa odnosno da ne dođe do preeksponiranja što rezultira gubitkom informacija.

venera

Venera snimljena DFK 21AU04.AS CCD kamerom kroz Pentax 105 SDP refraktor

ToUcamom web kamera nije namijenjena astronomiji pa je razumljivo da ne postoje gorenavedene opcije. Softver nije na tom nivou, a niski FPS otežava kvalitetno izoštravanje. Čak i pri lošem seeingu ljudsko oko će bolje prepoznati sliku u fokusu ako se ona često osvježava kao što je to kod IS kamere. Sa IS kamerom sam uspio dobiti jako dobru sliku Venere usprkos atmosferi koja je “plivala” – to bi sa ToUcamom zahtjevalo mnogo više vremena.

ToUcam je svakako vrlo upotrebljiva kamera. Moguće ju je modificirati za snimanje dužih ekspozicija te dodati ventilator za hlađenje kako bi se smanjio šum. IS kamere postižu dugačke ekspozicije jednostavnim pomicanjem mišem kontrole za ekspoziciju, ali nemaju mogućnost hlađenja. I jedna i druga se mogu koristiti kao jednostavne deep sky kamere.

Što se tiče cijene, iako ova IS kamera košta tri puta više od ToUcama, ovo je rijetki slučaj da cijena prati porast kvalitete. Sa 30 i 60 FPS brzinama bez softverske obrade i kompresije snimke, DFK 21AU04.AS je tri puta efikasnija i, subjektivno, jednako toliko puta ugodnija za korištenje. Odlična je kako i za povremeno tako i za ozbiljno snimanje planeta i praćenje njihove aktivnosti. IS kamere veće rezolucije korisne su jedino za snimanje veće površine Mjeseca budući da su zbog manjih pixela slabije osjetljive na svjetlost. To znači da će prilikom snimanja planeta biti potrebno povećati gain što rezultira nešto većim šumom svake pojedine sličice.

IS kamere se mogu nabaviti u USB ili firewire verziji, sa ili bez IR-cut filtera. Toplo ih preporučam svakome tko želi kvalitetno snimiti najzanimljivije članove našeg Sunčevog sustava.