Ovaj zeleni laser nabavio sam sa web shopa DealExtreme. Cijene vrlo povoljne, a poštarina je besplatna. Laser je stigao za desetak dana, što je prilično brzo za pošiljku iz Hong Konga.

Za laser je potrebno kupiti bateriju CR123 koja se može naći u foto radnjama za 60-tak kuna. Konstrukcija lasera se čini solidna, iako ponekad prilikom upotrebe gubi snagu pa snop bude slabiji. Moguće da je to zbog kontakta sa baterijom – jedan odmjeren udarac rukom u kućište brzo rješava stvar 🙂

Snop lasera se bez problema vidi već u zatamnjenim prostorijama. Na noćnom nebu je vrlo sjajan i ne bi ga se trebalo koristiti na star partiyima gdje su astronomi amateri jer predstavlja smetnju za noćni vid, no idealan je za javna promatranja. Snop je dovoljno sjajan da ga vidi grupa ljudi u polumjeru od bar 5 metara u noći s punim Mjesecom. U istim uvjetima koristio sam i 5mW laser čiji se snop jedva vidio, a na 5m udaljenosti bio je doslovno nevidljiv.

S obzirom na cijenu od 27 USD zajedno s poštarinom, lako je progledati kroz prste povremenom gubitku snage – naročito ako se uzme u obzir da 5mW laseri trenutno kod nas koštaju oko 900kn! Snaga od 30 mW mi se čini idealna za pokazivanje objekata na nebu. Budući da se snop vidi vrlo dobro, mislim da nema potrebe koristiti snažnije lasere za tu namjenu.