“The Lumicon UHC filter is simply the best filter made in the world at combining efficiency (high visual transmission) with visual contrast (narrow bandpass). The Lumicon UHC filter typically has 92-97% transmission on all three visible nebula emission lines combined with a narrow 24nm bandpass.”

Filter je normalne dimenzije 1.25 inča i ušarafi se u navoj na okularu ili u prizmu. Jako je koristan za maglice, a to je pogotovo zgodno kada se gleda iz grada, gdje zbog svjetlosnog zagađenja maglice nekada skoro uopće nisu vidljive. Isprobavao sam ga i na globularcima i galaksijama, ali nema nikakvog efekta jer previše zatamni sliku (zvijezde) i ništa se ne vidi. U principu funkcionira tako da jako potamni nebo i zvijezde, a istakne maglicu koja postane puno svjetlija i veća, sa vidljivom strukturom. Kad se gledaju samo zvijezde sa filterom, izgledaju malo defokusirane, plave i crvene boje. Filter mijenja fokus okulara, odnosno kad se ušarafi u okular treba opet podesiti fokus

  • M57 – sa filterom jako sjajna, podnosi velika povećanja, vidljiva razlika u sjaju između unutrasnje i vanjske strane prstena. Karakterističan jajasti oblik kao sa fotografija
  • M27 – sa filterom puno veća, skoro okrugla ili četvrtasta, struktura vidljiva, odnosno svjetliji i tamniji dio uz gornji i donji rub maglice.
  • NGC 7000 i Pelican nebula – promatrano kroz 8” f/4 sa Japetića, bez filtera jedva vidljiva maglica, sa filterom vidljiv rub maglice i rupa između te dvije maglice. Sa povećanjem od 25x bilo je potrebno šetati sa jednog kraja na drugi da bi se zamijetila veličina maglice u potpunosti.
  • Veil nebula – promatrano isto kroz 8”f4,bez filtera skoro nevidljiva, sa filterom lijepo vidljiv oblik sa tamnijim i svjetlijim dijelovima. Na zalost, gledali smo samo onaj manji i tamniji dio .
  • M16 – filter pojačava svjetlinu ali ne i veličinu maglice kao kod M27.
  • M17 – filter pojača svjetlinu i strukturu svjetlijeg dijela koji izgleda recimo, kao labud.
  • M20 (Trifid) – bolje vidljiva veličina maglice sa tamnijim i svjetlijim dijelovima, ali se ne vidi nikakva struktura kao na fotografijama.

Sve u svemu,jako korisna stvarčica koju bi svatko trebao imati. Jednostavno zato što bez nje nikada nemozete vidjeti maglice tako sjajne i sa tako izraženom strukturom. Košta oko 100$, što i nije tako skupo.