Otkad imam teleskop(e) žudim za nekom jednostavnom montažom koju neće biti potrebno dugo namještati za vizualno promatranje. Uvijek sam imao ekvatorijalnu montažu koja doduše i nije komplicirana za sastavljanje no mora biti velika i masivna kako bi stabilno nosila veće teleskope.

Giro montaže mogu se naći u nekoliko verzija od kojih GR3 ima najveću nosivost. To je altazimutalna montaža malenih dimenzija no solidne konstrukcije. Prema specifikacijama u stanju je nositi instrumente težine do 20 kg – naravno uz odgovarajući tronožac. Ja koristim tronožac od popularne HEQ5 montaže – Giro je predviđen upravo za njega međutim mogu se koristiti i drugi, samo treba provjeriti da li je navoj za montažu odgovarajući.

U trenutku pisanja montažu koristim otprilike godinu dana, prvenstveno za moj 105mm Pentax refraktor koji teži 6kg. Iako montaža može podnijeti tu težinu i bez protuutega, ipak ga koristim kako ne bi bilo previše naprezanja.

Moja najveća zamjerka je da montaža dolazi bez ikakvih dodataka. Ukoliko želite ili trebate koristiti protuuteg morate dodatno kupiti šinu za njega, a mora se kupiti i adapter za montiranje teleskopa! Stvarno apsurdno i nelogično. Ja sam srećom mogao iskoristiti adapter za šinu za teleskop tipa Vixen koju sam skinuo sa dual-scope adaptera. I protuuteg sam iskoristio od starog teleskopa tako da sam dosta uštedio, no zaista su mogli ponuditi barem neki “bundle” sa malo povoljnijom cijenom za cijeli komplet.

U praksi se montaža pokazala vrlo dobrom. Malena je i lako prenosiva, doslovno ju ostavljam zašarafljenu na tronošcu. Vrlo se lako pomiče, puno je preciznija od standardnih dobson montaža. Uz dobar balans nije problem raditi fine pomake na većim povećanjima. Mala zamjerka ide šarafima za kočenje tj. podešavanje trenja na osima montaže – bilo bi dobro kad bi to podešavanje bilo finije, budući da je mala razlika između potpuno olabavljene i potpuno zakočene montaže. Uz malo vježbe može se namjestiti negdje između, no primjetio sam da gotovo uvijek namještam da otpor bude dovoljno jak da se teleskop ne miče uz normalnu upotrebu (fokusiranje, blagi pomaci za praćenje objekta itd.), a da se uz malo sile može lako prebaciti na drugi objekt. Mogućnost finog podešavanja u tom slučaju bi mi znatno pomogla.

Montažu sam koristio bez protuutega sa Vidovim novim Astrotech 65mm refraktorom i h-alpha solarnim filterom. Iako se promatralo na malom povećanju, montaža je besprijekorno odradila svoj posao – nisam niti znao da ju imam, a to najbolje govori o njenoj kvaliteti! Nije zezala, zapinjala, micala se, tresla..super. I to sve tijekom dobra tri sata javnog promatranja na Istrakonu gdje se izredalo puno posjetitelja koji su se naslanjali, fokusirali itd.

Giro je također bez problema odradio Messierov maraton, a baš zbog svoje alt-azimutalne jednostavnosti objekte sam pronalazio lakše nego ikada prije sa bilo kojom ekvatorijalnom montažom! Uz precizno namješten tražioc objekte sam pronalazio vrlo brzo. Messierov maraton često je naporan upravo zbog loših ili kompliciranih montaža – jednom kada sam namjestio otpor kako mi je odgovaralo, doslovno nisam imao ikakvih problema sa njom. Kada bolje razmislim Giro GR3 je glavni faktor koji mi je pomogao da na Messierovom maratonu 2011. u Višnjanu ugledam 106 od 110 Messiera u jednoj noći (naravno, pomogao je i Pentax tražioc sa ispravnom slikom te Ethos sa ogromnim vidnim poljem).

Giro montažu uz odgovarajući kvalitetan tronožac preporučam svima za vizualna promatranja – bilo brzinske poglede na sunčeve pjege ili Messierove maratone. No Giro nije jedini izbor – postoje slične montaže koje nudi Skywatcher, pa čak i kompjuterizirane go-to verzije od npr. iOptrona i Celestrona.