Bresser Skylux je mali početnički teleskop. 2003. godine počeo se širom Europe prodavati u Lidl lancu trgovina mješovitom robom. Pušta se u prodaju najčešće u vrijeme oko Božića, tako da ga u drugo vrijeme niti ne treba tražiti u tim trgovinama jer se brzo rasproda. Posljednja cijena u ponudi za 21.12.2009. je 555kn. (cijena 2010. godine je 519 kn, op. admin.)

Vidljiv je i u ponudi na stranici Meade.de gdje je preporučena prodajna cijena 130 Eur.

Jedan od razloga njegove brze prodaje jesu i dobre kritike koje je teleskop imao od strane njegovih korisnika, a često i ozbiljnijih zaljubljenika u astronomiju. Do prije godine dana njegov veliki plus je bila dosta dobra montaža za tako male novce. Riječ je bila o varijanti Astro3 montaže (nosivost 4kg) koja imala i mogućnost dodavanja motora za praćenje po RA osi. Montaža je bila relativno robusna i imala je stativ sa čeličnim nogarama, a slične montaže su se u specijaliziranim prodavaonicama prodavale za dvostruku cijenu od cijene Bresser Skylux kompleta.

Sadašnji Skyluxi nažalost dolaze na puno lošijoj aluminijskoj montaži, koja po principu kosine (wedge) svoj u načelu alt-az princip praćenja, pretvara u ekvatorijalni.
Ta nova montaža je dosta nestabilnija, sklonija vibracijama, te osim ovog laganog Skyluxa ne može ponijeti nikakav iole ozbiljniji teleskop. Njena jedine prednosti su vrlo laka prenosivost, te ipak mogućnost ekvatorijalnog praćenja, ali za umirenje teleskopa nakon svakog dodira je potrebno cca 6-7 sekundi.  

Osim nove montaže lošiji je i tražioc. Stari 6X30 zamijenjen je sa 5X25 s kojim možeš pronaći sjajnije zvijezde, a onda dugo vremena teleskopom od zvijezde do zvijezde hopsati do objekta kojeg tražiš. Cijev fokusera je plastična, a plastični su i svi navoji za vijke fokusera/dijagonala te su stoga skloni proklizavanju.

Kellner okulari su 1.25 inča sa staklenim elementima – 20, 12 i 4mm , lošiji od primjerice Plossla i daju uvećanja od 35X, 58X i od 175X. 20mm i 12mm okulari su ipak prihvatljive kvalitete i u ovom f/10 akromatu daju zadovoljavajuću sliku. Isto se ne može reći za 4mm okular u kojem je slika mutna i puna kromatske aberacije.

Što je ostalo dobro – sama leća teleskopa. Sa kvalitetnim okularima (primjerice, probali smo postaviti Hyperiona na njega) dobije se iznenađujuća oštrina i kvaliteta slike, a naročito kad ga se postavi na kvalitetnu montažu. Na kraju – identična OTA (“Optical Telescope Assembly” – teleskop bez montaže) nalazi se i u Meadovoj NG-70 liniji teleskopa (Meade je vlasnik Bressera). U odnosu na kvalitetu slike – jedino je ograničenje samog teleskopa njegov mali otvor.

Jupiter snimljen pomoću Skyluxa (sa Logitech QC4000Pro u primarnom fokusu). Snimio Saša Nuić.

Venera slikana kroz Skylux, afokalno pomoću Canon Powershot A550. Snimio Saša Nuić.