Jedan od najvažnijih dodataka astronomima amaterima zimi je kvalitetna i topla odjeća. Nakon nekoliko star partya u zimskim uvjetima početnici će brzo shvatiti važnost kvalitetne i dobre zaštite nogu. Česta greška je dobro zaštititi gornji dio tijela, a zanemariti noge iako nam one čine gotovo 50% tjelesne površine.

Do sada sam u zimskim uvjetima najčešće koristio obične pamučne duge gaće u kombinaciji sa trapericama i eventualno donjim dijelom trenirke preko toga ako je vani bilo stvarno hladno. Iskreno, takva kombinacija je rijetko bila adekvatna usprkos tome što me obično više počne smetati hladnoća stopala nego nogu. Da bi mi promatranja bila ugodnija, odlučio sam odriješiti kesu i kupiti “profi” duge gaće. Tvrtka Lowe Alpine je poznata po kvalitetnoj odjeći za planinare pa sam uzeo njihove “Polartec” donje gaće.

 

Gaće (glupava riječ, ali trenutno ne mogu smisliti bolju) su napravljene od njihovog “Polartec” materijala, uglavnom sintetike koja je napravljena u dva sloja – donji ima mikrokapilare koje izvlače znoj da noge ne bi bile mokre. U astronomiji se ne krećemo toliko kao kod planinarenja, ali dva sloja su odlična izlacija od hladnoće. Čim sam ih probao davale su dobar osjećaj topline – materijal je rastezljiv (“PowerStretch”) i lako se prilagođava bilo kojem obliku nogu.

Do sada ih još nisam isprobao u astronomskim uvjetima, ali bio sam u foto-šetnji na blažoj sniježnoj mećavi u Zagrebu pri temperaturi od -4 do -6 i moram priznati da su odlične! Iako foto-šetnja podrazumijeva nekakvo kretanje, ono je prilično umjereno i svakako je mnogo bliže astronomskim nego planinarskim uvjetima što se tiče fizičke aktivnosti. Cijelo vrijeme nisam osjećao preveliku hladnoću za noge (zanemarimo stopala!!), a što je najvažnije, gaće me nisu sputavale u kretanju kao što se to zna desiti kada se na sebe natovari “obična” odjeća.

Bez obzira na visoku cijenu od 400kn koliko koštaju u Igloo Športu u Zagrebu, mislim da je investicija opravdana jer su vrlo kvalitetno izvedene i pružaju odličnu zaštitu od hladnoće uz veliku mobilnost – a to ćete cijeniti ne samo u uvjetima za astronomska promatranja.

P.S.: budući da su gaće rastezljive, moći ćete ih koristiti i kada nabacite koju kilu više za vrijeme Božićnih praznika bez da se iste nepovratno deformiraju 😉