Glavna motivacija za izradu ovakvog nosača je legendarna rasprava sa Cloudynights foruma gdje je jedan član imao prilike uspoređivati u više prilika velike apokromate (u rangu 8“-10“) i newtone prilagođene za planetarno promatranje.

Newtoni su imali bolju sliku a dalje u raspravi su objašnjeni detaljii konstrukcije.  Ukratko ciljevi modifikacija su minimalna difrakcija uzrokovana sekundarom i rješavanje termičkih problema u cijevi i na površini zrcala. Među ostalim rješenjima je i zakrivljeni, trokraki nosač sekundara. Kako imam dobson teleskop ovo mi se činio kao jednostavan i isplativ upgrade.

Gotovi nosač. Primjetite da je unutrašnjost cijevi obložena nerefleksivnim filcem.

Gotovi nosač. Primjetite da je unutrašnjost cijevi obložena nerefleksivnim filcem.

Za početak sam u mjerilu nacrtao cijev mog teleskopa, primar, sekundar i nosače. Za dovršetak posla je trebalo demontirati postojeće nosače, izbušiti nove rupe na cijevi teleskopa, isbušiti rupe i urezati navoje na nosaču sekundara te izraditi, obojati i montirati nove nosače.

moj nacrt po kojem sam izradio nosač

Za materijal nosača sam odabrao list žlice za zaravnavanje betona, načinjen od karbidnog čelika, jeftin, tanak i čvrst. List sam izrezao škarama za lim na 3 trake. Potom sam savio krajeve na svakoj traci uz pomoć Al kutnog profila i škripca. Savijanje na točan radius je išlo uz pomoć okrugle konzerve graha, rukom sam savijao dok se nisu poklopili sa šablonom. Nakon bušenja rupa, narezivanja navoja i nešto brušenja preostalo je samo obojati nosače.

Limove sam pofarbao bojom za auspuhe (preporuka sa web-a za nerefleksivnu mat boju). Malo sam se uplašio kad sam već doma pročitao da boja konačnu čvrstoću postiže nakon zagrijavanja na 150-200°C najmanje 2h. Pokazala se dovoljno je čvrsta i bez toga ali sam za svaki slučaj ispekao nosače u pećnici. Nisu baš fini, ali su za promatranje kroz teleskop puno bolji od kolača 😀

nosač tijekom izrade novog truss-tube dobsona

 Rezulat? Nema više difrakcijskih šiljaka na zvjezdama, osim par najsjajnijih zvijezde su oštre točkice, stvarno lijepo za vidjeti. Primjetio sam velik napredak u razlučivanju detalja, na Jupiteru sam jedne noći kada su se poklopili mirna atmosfera i malo vlage izbrojao 9! različitih pojaseva.

Po prvi puta sam razlučio sve četiri zvijezde u double double (ε Lyrae), mogu se razlučiti već na 190x u mom 200mm f/6 dobsonu. Za usporedbu, na ovogodišnjem PGSP-u, nisu se mogle razlučiti u GSO 250mm dobsonu sa originalnim nosačem.

Potrošio sam 35kn za “alat za zaravnavanje”, 30 kn za sprej i 5 kn za šarafe. Dakle da li mi se isplatio trud? Apsolutno!!

Preporučam!