Zahvaljujem Teleskop centru iz Zagreba na ustupanju okulara na testiranje.

Onaj tko nije imao puno posla s Nagler ili Ethos okularima iznenadit će se dimenzijama okulara. Kraj njega Hyperioni izgledaju kao igračke. Sam okular izgleda kao velika ručna bomba s 2“ cijevi na kraju. Ima lijepo zaobljeno tijelo što omogućava dobro hvatište unatoč dimenzijama. Posebno zgodno je to što je gumeno sjenilo za oko (eyecup) moguće podesiti po visini okretanjem prstena pri vrhu. Fleksibilno sjenilo omogućilo mi je da nađem položaj u kojem cijelo vidno polje mogu vidjeti odjedanput. O kvaliteti izrade okulara mogu reći samo najbolje. Ništa ne zvecka, gumirano tijelo super sjeda u ruke, a težina okulara nije prevelika da izbaci teleskop iz balansa (to zna biti problem kod dobsona). Jedina primjedba bi mogla ići na gornji poklopac okulara, koji je napravljen od relativno tanke gume i bojim se da bi se mogao istrošiti ili još gore, puknuti.

 

Pogled kroz okular je impresivan. Veliko vidno polje i prizore koje ono može obuhvatiti je stvarno impresivno. Imao sam prilike testirati okular na divnim prizorima poput maglice Lagune (M8) koja s OIII filterom izgleda fantastično. Samo malo sjevernije od nje maglica Trifid i M21 su činili odličnu kombinaciju maglice i otvorenog skupa. U Trifidu su se jasno vidjeli prorezi po kojima je dobila ima. Zvjezdani oblak M24 izgleda kao nepregledno more zvijezda koje je na nekim dijelovima gušće, na nekima rijeđe ili prošarano tamnim maglicama. M11 je jednako impresivan. Svi ti prizori ostavljaju čovjeka impresioniranim. Što je loše kod okulara? Nažalost, postoje neke optičke aberacije koje će pažljivom oku pokvariti prizor. Kao prvo, u f/5 teleskopu, cijelo vidno polje okulara nije oštro, već se pri vanjskoj trećini promjera vidnog polja vidi koma. Koliko je sad za tu komu kriv okular, a koliko brzo zrcalo teleskopa, ne mogu procjeniti. Pri rubovima ima i kromatske aberacije, žuto-plave, koja baš nagrđuje sliku kada se gledaju jako svjetli objekti (Mjesec). Treba primjetiti i lagani efekt “ring of fire” tj svjetlija slika uz rub vidnog polja, sličan efekt vidljiv i u Hyperion okularima. Ono što me još neugodno iznenadilo, posebice s obzirom da smo u 21. stoljeću i na cijenu okulara, je to što sam uočio unutrašnje refleksije. Naime, kod promatranja Mjeseca, kada se njega malo izbaci iz vidnog polja može se vidjeti njegova refleksija. Okular izvlači to što se takvi okulari ne koriste za promatranje Mjeseca i planeta. Moram napomenuti da refleksije nisam primjetio prilikom promatranja objekata dubokog svemira. Za objektivnu ocjenu oštrine okulara i ponašanja pri rubu trebalo bi ga testirati na f/8 teleskopu.

I kakva je konačna ocjena okulara? Ja bih ga kupio. Kada se umorim od promatranja malenih, veoma tamnih sivih fleka ovaj okular dođe kao naručen. Stavim ga u teleskop, po potrebi našarafim filter i krenem gledati svima poznate i drage objekte koji izgledaju odlično, posebno kada ih se smjesti u široko vidno polje što je kod 300mm teleskopa već rijetkost. Želite li M16 i M17 i u istom vidnom polju ovaj okular će vam to omogućiti. Ne želim ni zamisliti kako negdje Orionova maglica izgleda kroz OIII filter. Uf, uf! Pri takvom guštanju ovaj okular funkcionira odlično i sve one optičke deformacije čovjek ni ne primjeti. Oni kojima je guštanje visoko na listi prioriteta okular toplo preporučavam, a za one koji će tražiti optičke aberacije neka gledaju bolje, skuplje okulare.

Vedran Vrhovac