SkySafari, planetarium program koji radi na mobilnim uređajima, zasada na Iphoneu i iPadu, a izdaje ga Southernstars, koji je također izdao i SkyFi bežični kotroler za GOTO montaže. Postoji i SkyWire, žičana varijanta za povezivanje GOTO montaža i mobilnog uređaja.

Program sam isprobao na obadva aparata, pošto ih imam. Moram reći da mi je ovo najzabavniji i najpotpuniji softver koji sam probao do sada na iPhoneu, a da postoji i desktop varijanta, koristio bih i nju. Odlično user friendly sučelje, super grafika i mnoštvo opcija najbitnije su karakteristike. Najviše me se dojmila upotreba navigacije za pokazivanje neba na ekranu. Jednostavno stresete iPhone ili iPad i karta se počne okretati u smjeru u kojem ga držite , kako se okrećete i usmjeravate aparat bilo gdje, tako vam on prikazuje dio neba u tom smjeru. Možete zumirati na manje vidno polje, možete i u tražilici upisati objekt, kliknuti ” Center ” i on strelicom na ekranu pokazuje kuda trebate okretati iPhone da bi došli do željenog objekta.Link na mali film kako to izgleda…

Grafički naravno bolje djeluje na iPadu, pošto je ekran veći , ali sve ostale postavke su iste. Mogu se filtrirati prikazi zvijezda do 10.0 magnitude, deepsky objekti do 15.0 , tu su naravno i svi poznati katalozi sa većinom objekata koje amater može vidjeti. Postoje i razne opcije prikaza, odnosno izgleda ekrana i neba, Night Vision opcije, prikazi sazvježđa, mliječnog puta, zumiranje na planete itd. Također se može podešavati lokacija , kao i vrijeme, te prikaz vrtnje neba u bilo kojoj ” brzini “. Uglavnom, meni najinteresantnija opcija je spojiti se bežično sa svojom CGE montažom, i dobiti ogroman Ipad ili malo manji iPhone kontroler , koji najnormalnije kontrolira teleskop, a klikom prsta na željeni objekt sa ekrana čini mi se puno ugodniji način GOTO traženja objekata. Ako nište, barem netreba više nositi SkyAtlas za dodatno snalaženje ili traženje težih objekata.