Kameru SBIG ST-7XME sam imao priliku na kratko vrijeme isprobati jer ju je naše društvo, AD Beskraj, dobilo na posudbu od Nadbiskupske gimnazije iz Zagreba. SBIG ST-7XME je CCD kamera nešto starijeg dizajna (“ST serija”). Na papiru baš i nema bajne karakteristike – glavni čip, Kodak KAF-0402ME ima rezoluciju od 765×510 piksela dimenzija 9 mikrona, dok dodatni čip koji služi za autoguiding ima tek nešto manje, 657×495 piksela. Ipak, podrobnije gledajući karakteristike može se zaključiti da  ST-7 kamere (kao i ostale iz  ST serije) ne služe toliko za snimanje lijepih slikica već da im je primarna namjena  u znanstvenije svrhe – snimanje promjenjivih zvijezda, traženje supernova, tranzita exoplaneta, itd.

Naime,  KAF-0402ME je izuzetno kvalitetan čip koji nema antiblooming, a maksimalni QE (quantum efficiency) mu je čak 85%. Kapacitet piksela mu je čak 100.000 e-, što znači da može primiti veliki broj fotona prije nego dođe do bloominga (“curenja” napona u susjedne pixele) pa mjerenja mogu biti vrlo precizna.

Kameru sam testirao u nekoliko noći iz Zagreba, sa Tuškanca, na svega kilometar ili dva zračne linije od Trga Bana Jelačića.  Snimao sam kroz svoj Intes MN-71, autoguidano na Celestron CGE montaži. Granična magnituda je bila jedva 4.0. Snimao sam uz pomoć SBIG-ovog besplatnog CCDOps softvera. Kamera je stvarno vrlo osjetljiva – na ekspozicijama od 5 minuta mogli su se vidjeti odlični detalji na objektima, a u M13 su se vidjele mnoge tamne zvijezde (kliknite na fotku da ju vidite u 100% rezoluciji):

Kamera tkođer ima jako malo šuma. To je doduše i logično jer je hlađena (ovdje je konkretno bila na -15 Celziusa), no svejedno je fantastično kako se iz takve snimke mogu izvući inače tamni detalji i zvijezde. Gornja fotografija M13 je samo jedan snimak od kojega su oduzeti dark frameovi – šuma gotovo i nema!

Nažalost, na iole svijetlijim zvijezdama dolazi do bloominga. Nisam stigao testirati opciju za softversko micanje bloominga, ali po onome što mogu pročitati na netu, ljudi nisu uvijek oduševljeni i potrebno je ručno “uljepšavati” snimke.

Osobno, sa kamerom sam oduševljen. Nakon početnih peripetija, tj. dok nisam naučio proceduru oko kalibriranja i snimanja, SBIG ST-7XME radi savršeno. Samostalno praćenje jako dobro radi, a kao što se može vidjeti na primjeru M57 i kod malih objekata se vrlo lako hvataju suptilne razlike u osvjetljenju.

Kamera, kao ni druge prave CCD kamere, nije jeftina, a uz nju je poželjno (ali za astrometriju i fotometriju i nije nužno) nabaviti filter wheel sa filterima. Kamera se dobije u kvalitetnom, solidnom koferu, kao i ostale SBIG kamere, što je svakako prednost. Imajte na umu da će vam za napajanje direktno sa 12V (za napajanje iz automobila ili prijenosne baterije) trebati poseban kabel ili, kao što ja radim, inverter. Za lijepe kolor slikice sigurno ima i drugih izbora, ali za “ozbiljnu” astronomiju ST7-XME je odličan izbor – u toj konkurenciji i cijena joj je, zapravo, povoljna.