naslov: Deep Sky Companions: The Messier Objects
autor: Stephen James O’Meara
opis: 306 strana, tvrdi uvez, crno – bijelo, na engleskom, cijena: 35$

U 18. stoljeću veliki se francuski astronom Charles Messier često bunio promatrajući nebo u potrazi za novim kometima. Naime već poznati nebeski objekti vizualno izgledaju vrlo slično kometu, naročito kroz opremu toga vremena. Kako bi svaki puta znao točno što promatra Messier je sastavio katalog koji se , u modernoj verziji, sastoji od 110 objekata. Ovi su objekti većinom najsvjetliji i najljepši na nebeskom svodu dostupni amateru na sjevernoj polutci. Članovi su svih vrsta duboko svemirskih objekata: galaksija, maglica, otvorenih i kuglastih skupova, ostataka supernova pa čak i dvojnih zvijezda i običnih asterizama (kako je katalog trebao sadržavati samo objekte dubokog svemira dvojna zvijezda i asterizam prisutni su zabunom). O’Meara je objekte odlučio promatrati kroz vrlo kvalitetni 4″(100mm) Televue Genesis refraktor sa velike visine na Hawaima. Uz ovakve uvjete, ali i veliko iskustvo, navedeni detalji nisu ono što bismo ocekivali od tako malog objektiva već prije pokazuju što bi prosjecan amater mogao vidjeti sa teleskopom promjera 8″-10″(200mm-250mm)!

Knjiga počinje uvodnim poglavljima o povijesti Messierovog kataloga, tehnikama promatranja (starhopping, averted vision…) i vrstama objekata a završava kratkim opisima još 20 spektakularnih objekata koji nisu dio kataloga. Glavni adut knjige je opsežno poglavlje koje opisuje svaki objekt posebno. Uz informacije kao što su veličina, magnituda, zviježde i sl. tu je i crno – bijela fotografija, karta neba za okolicu objekta, originalan Messierov opis i onaj iz NGC kataloga, O’Mearin tekst (ovisno o važnosti objekta 1-4 strane) i vjerojatno, uz sam tekst i najzanimljivija karakteristika – skica. Upravo je skica amateru vrlo korisna jer pokazuje kako objekt stvarno izgleda vizualno kroz teleskop. Kao što je vec napomenuto nemojte očekivati kako možete vidjeti sve nacrtane detalje uz sličnu opremu već neka vam skica posluži kao svojevrsna karta i pomagalo pri uočavanju teže uočljivih detalja. Uz ovakvu skicu i teži detalji uz malo truda postaju uočljivi. O’Mearin tekst je vrlo zanimljiv i koristan jer uz standardne karakteristike i crtice iz povijesti iznosi i one manje poznate te vas upućuje na promatranje brojnih manje poznatih detalja objekta. Karta za pronalaženje objekta je malo premala i nedovoljno detaljna za neke teže objekte, ali ipak korisna za promatrača bez go-to teleskopa.

Knjiga je tvrdoukoričena sa 306 crno-bijelih stranica. Tiskana je na sjajnom papiru što je vrlo korisno za one večeri kada rosa počinje nagrizati druge knjige. Ne sviđa vam se da su fotografije crno bijele? Gledajući samo prekrasne Hubbleove fotografije gubi se smisao za ono što amater stvarno može vidjeti. A kako je knjiga posvećena isključivo vizualnom promatraču koji skoro nikada kroz teleskop ne vidi boje, crno bijele fotografije postaju vrlo korisne.

Preporučio bi ovu knjigu svakome tko želi vidjeti Messierove objekte kroz svoj teleskop (većina je isto tako vidljiva i kroz dobar dalekozor) a posebno onima koji ih žele malo temeljitije promatrati. Zanimljiva je za čitanje, no najbolja je za vrijeme mračne noći uz teleskop obasjana crvenim svjetlom baterije. Pogodna je za početnika koji još nikada nije vidio Andromedinu galaksiju, ali i za naprednog promatrača koji proždire galaksije 14. magnitude za doručak, no želi vidjeti stare prijatelje u novom svjetlu. Mislim da bi ovu knjigu stvarno trebao imati svaki amater ne samo zato što je vrlo informativna nego i zato što ćete uočiti da je i jedna od najčešće korištenih. Na ljestvici od 1 do 10 “Deep Sky Companions: The Messier Objects” zaslužila je iznimnih 10!

ocjena:10/10