Meade ETX-LS je novo “čudo” najavljeno za siječanj 2009. O njemu se ništa službeno ne zna, ali neke informacije su ipak procurile (po mom mišljenju, zgodan marketinški trik kako bi se stvorio “hype” o novom teleskopu) i pojavile se na stranicama OPT-a.

ETX-LS će vjerojatno biti ACF konstrukcije (Advanced Coma-Free, modifikacija SCT dizajna) promjera 6″ i cijene od otprilike 1300 USD. Teleskop je GO-TO, ali ima nekih zanimljivih tehnoloških inovacija – integrirani modul koji uključuje GPS i LNT – Level North Technology. Uz pomoć ovog modula, teleskop se automatski kalibrira uz pomoć referentnih zvijezda i usmjerava na sjever.

Teleskop ima ugrađenu CCD kameru za snimanje objekata. Snimke se mogu pohraniti na SD karticu za kasniju obradu. Nije definirano o kojem se CCD čipu radi, no za cijenu za koju će se teleskop prodavati sigurno nije uključena neka moćna hlađena kamera visoke rezolucije.

ETX-LS ima također ugrađenu bazu podataka sa informacijama o mnogim objektima koje će vam teleskop “pročitati” na glas preko ugrađenog zvučnika!  Zbog svega toga, teleskop je očito orjentiran prema korisnicima koji se tek povremeno bave astronomijom i žele izbjeći zavrzlame oko namještnja teleskopa i komplikacija sa astrofotografijom.