Astronomski kamp Letenka

Astronomski kamp koji se svake godine održava na Letenki, izletištu na Fruškoj gori pokraj Novog Sada, najveći je i najbolje organizirani astronomski događaj na području bivše YU. Održava se od 200? godine te svake sljedeće godine bude sve više posjetitelja. U početku su to naravno većinom bili astronomi entuzijasti iz Srbije, no s vremenom smo počelo dolaziti i mi iz susjednih zemalja. Sada je kamp na Letenki doista internacionalan događaj kojeg posjećuju ne samo zagriženi astronomi već i učenici, studenti i mnogi drugi koji tek namjeravaju ući u svijet astronomije.

Letenka se nalazi na svega 20-30km zračne linije od Novog Sada pa noćno nebo i nije jako tamno, no dovoljno je da se golim okom koliko-toliko može vidjeti Mliječni put. Nebo je svakako dovoljno tamno da se svijetliji objekti mogu jako dobro vidjeti i usporediti njihov izgled u različitoj opremi.

A teleskopa zaista bude mnogo, svih mogućih veličina i vrsta – od velikih dobsona, astronomskih dvogleda, do apokromatskih refraktora za astrofotografiju i solarnih teleskopa. Prava riznica za astronome amatere koji žele kupiti novi teleskop ili usporediti vlastiti sa nekim drugim.

No Letenka nije samo mjesto za teleskopdžije i priče o astronomskoj opremi! Budući da se Letenka nalazi gotovo u centralnom dijelu bivše države i dobro je prometno povezana, na kamp dolaze mnogi poznati astronomi iz cijele regije. Letenka je zbog toga najbolje mjesto za izmjenu iskustava i osobno upoznavanje astronoma amatera s kojima se inače susrećemo po forumima i web stranicama. Mnogi od njih na Letenki održe predavanje ili radionicu – bilo da se radi o praktičnim stvarima kao što je brušenje zrcala za teleskope, metodama astrofotografije ili astronautici i teorijskoj astronomiji, na Letenki ima dovoljno raznovrsnog materijala za sve. A da atmosfera bude opuštena tu su i astronomski kvizovi, projekcije filmova i serija te “astronomska pijaca” gdje možete kupiti knjige, postere i slično.

Smještaj na Letenki je uglavnom u šatorima (zato se i zove “kamp”), ali mogu se rezervirati sobe u spavaonicama, a od nedavno moguće je iznajmiti i šator! To je idealno za nas koji putujemo izdaleka jer često na Letenku dođemo kad već padne noć, a tada je nezgodno sam postavljati šator. Cijena šatora je iznimno povoljna, ali ako ipak želite kampirati u vlastitom šatoru, preporučam da dođete što ranije kako bi mogli naći mjesto u sjeni.

Glavna baza kampa od kad je Koča sa svojim izviđačima preuzeo taj dio organizacije je veliki šator u kojem se održavaju predavanja i druženja. Pokraj njega smještena je kuhinja gdje za male novce možete dobiti izvrsnu pljeskavicu ili ohladiti piće i hranu u škrinji. Sve u svemu, ekipa koja vodi kamp je odlična, uvijek raspoložena i dobro organizirana, tako da ona mala cifra koju ćete platiti za kotizaciju je zaista zanemariva u odnosu na sve što se na kampu nudi. Moja jedina zamjerka odnosi se na higijenske uvjete, odnosno malobrojne, loše i često neupotrebljive wc-e i tuševe. No to bi se uskoro moglo promijeniti na bolje budući da se planira preuređenje cijelog izletišta – nažalost taj plan uključuje sječu onih stabala koja daju hladovinu šatorima i eliminaciju travnjaka gdje su se do sada postavljali teleskopi 🙁

Budući da se kamp obično održava u srpnju, vrijeme je najčešće povoljno za astronomska promatranja. Prvi kampovi održavani su za vikend, ali zbog velikog interesa početak kampa pomaknut je u četvrtak, što je odlična stvar jer je tako lakše smjestiti se i upoznati ekipu.

Do sada sam već nekoliko puta bio na Letenki i svaki put se vraćam sa sve boljim dojmovima. Neobičan je osjećaj doći na Letenku i tamo pronaći puno prijatelja – iako ih osobno ne poznajete! No čak i ako niste čest posjetitelj foruma ili poznavatelj astronomske scene, budite bez brige – na Letenki ćete uvijek biti dobrodošli!

Letenku organizira ekipa Astronomskog magazina: http://www.astronomija.co.rs