Astronomik CLS je širokopojasni (broadband) filter koji smanjuje svjetlosno onečišćenje. Širokopojasni znači da propušta velik dio vidljivog spektra, dok blokira dijelove odgovorne za svjetlosno onečišćenje.

Za taj filter sam se odlučio zbog povoljne cijene i dobrih karakteristika – visoke propusnosti svjetla. Uzeo sam ga prvenstveno zbog smanjenja svjetlosnog onečišćenja pri astrofotografiji. U tom području je odličan! Koristim ga čak i na tamnom nebu jer znatno smanjuje svjetlosno onečišćenje koje smeta pri snimanju tamnih objekata. Kod snimanja M42 ili Horsehead, CLS je nezaobilazan. U protivnom, tamni detalji i suptilni tonski prijelazi se gube u pozadinskom svjetlosnom onećišćenju.

Negativna strana mu je što sjajnije zvijezde poprime plavičasto-zelenkasti odsjaj. Budući da sam lijen, to mi se ne da popravljati, ali vjerojatno se može srediti obradom u Photoshopu. Dolje možete vidjeti primjer na fotografiji Horseheada.

Vizualno, CLS nema baš veliki efekt.  Blago zatamnjuje pozadinu i tek se neznatno popravlja kontrast. Koristio sam ga na Petrovoj Gori, gledajući Veil i North Americu, moram priznati da nije bilo dovoljno velike razlike da ga češće upotrebljavam. Za astrofotografiju taj filter je odlična stvar, ali za vizualna promatranja preporučam neki od klasičnih uskopojasnih filtera kao npr. h-alfa ili O III.

UPDATE: Astronomik od nedavno radi dvije vrste filtera: vizualni i CCD. CCD verzija je napravljena za modificirane DSLR fotoaparate (bez originalnog filtera ispred CCDa) i sa njima postiže najbolji balans boja.