Nigdje na netu nisam uspio vidjeti fotografiju Celestron Ultima LX okulara sa nećim poznatim, pa evo jedna moja. Parafokalne Ultime LX su 0,6kg teški okulari sa vidnim poljem od 70°, 16mm Eye Relief, Fully Multi Coated, 8 elemenata i prihvatnim barelima od 2“ i 1,25“. Prihvat za filtere je 1,25“ ili uz prsten koji produlji 2“ barel na okularu, moguće je koristiti i 2“ filter.

Završna obrada je izvedena savršeno precizno. Zbog gumirane obloge okulari savršeno leže u ruci, prilikom svih manipulacija. Rotirajući prsten na mijestu pogleda kroz okular, može se podignuti ili spustiti , ćime je omogućen ugodan pogled na odstojanju oka koje nam odgovara. Cijelo vidno polje u okularu je oštro od ruba do ruba, možda je za moj mozak 70° malo preveliko, jer ga ne mogu vidjeti u ravnom pogledu, pa sam morao kružiti po okularu. Zvijezde su toćkice od ruba do ruba okulara. Pogled je kao kroz prozor svemirskog broda, znam, nisam nikad gledao kroz taj prozor, ali sigurno se tako vidi

Uspio sam dva puta pogledati kroz Ultime LX. Oba puta sam promatrao M42. Svaka zvijezdica se vidi jasno i odvojeno od maglice koja ih obavija, maglica je raširila “krila” kroz 70° vidnog polja Ultime LX 13mm (115x), možda je i veća, no to ću saznati kad seing bude bolji. Drugi puta sam M42 promatrao kroz Ultimu LX 17mm (88x). Iako sam imao manje povečanje nego sa 13mm (115x), to me nimalo nije smetalo, jer pogled kroz ove okulare je fenomenalan. Vjerujem da ću uskoro, na nekom okupljanju moći pogledom kroz njih, usporediti Ultime LX sa Hyperionima, Ethosima, Naglerima i Pentaxima. Za sada sam jedinu usporedbu napravio sa Hyperionom 5mm i to ne pogledom kroz njih već samo držanjem u ruci. Ultime LX su malo „bucmastije“ i po mojoj ocjeni puno bolje završno obrađene. Hyperion djeluje  grubo u završnoj obradi.

Umetanjem Ultima LX u Barlow, gubi se dobar dio svijetla, pa je potrebno malo pričekati da se oko privikne na manju količinu svijetla. Na Mjesecu to nije toliko primjetno, no na M-42 i te kako. Širina vidnog polja i dalje ostaje impresivna, sa puno više detalja u M-42.

Za sada toliko!