Pentax je na tržište fotoaparata izbacio jednu inovaciju koja će biti od koristi za sve potencijalne astrofotografe. Astrotracer je zapravo dodatak koji se nalazi u sklopu njihovog O-GPS1 modula. Modul se na Pentax DSLR fotoaparate stavlja na mjesto eksternog flasha, a služi za tagiranje fotografija geografskim koordinatama kako bi se na fotografiju automatski upisala točna lokacija na kojoj je snimljena. Ali to nije sve jer Astrotracer koristi te podatke zajedno sa informacijom u kom smjeru je fotoaparat okrenut kako bi se aktivirao mehanizam koji pomiče čip tako da se kompenzira rotacija Zemlje i zvijezde na slici ostaju točkice! Ova funkcija dostupna je na Pentax K-5 i K-r DSLR fotoaparatima.

Pitanje je koliko se duge ekspozicije mogu napraviti budući da se čip ne može puno pomaknuti, ali ipak je ovo zanimljiva novost budući da se mogu snimiti lijepe panorame zvjezdanog neba ili timelapse snimke bez dodatne astrofotografske opreme. Čestitke Pentaxu na inovaciji, očekujemo prve snimke!

EDIT: Prvi izvještaj možete pročitati ovdje (Google translate sa japanskog na engleski) i vidjeti fotografije u 100% rezoluciji za usporedbu.