Sadržaj:

 • Uvod
 • Žarišna duljina
 • Vidno polje
 • Promjer
 • Eye relief
 • Izlazni otvor
 • Ostalo
 • Vrste okulara
 • Korektivne leće
 • Koji okular odabrati?

Uvod

Okular je zapravo druga polovica teleskopa. Ako malo razmislite, vidjeti ćete da je to istina. Bez okulara (engl. “eyepiece”) i najveći amaterski teleskop će biti praktički neupotrebljiv. Uz loš okular i najbolja optika davati će lošu sliku zvijezda i zato je važno odabrati kvalitetne okulare u okviru vašeg budžeta i interesa. Prije odabira okulara važno je upoznati se sa osnovnim pojmovima koji određuju njihove karakteristike, te razne vrste koje se mogu pronaći na tržištu.

Žarišna duljina

Svaki okular ima svoju žarišnu duljinu, kao i teleskop. Općenito, što je žarišna duljina kraća, okular će davati veće povećanje. Konkretno, za izračunati povećanje koje će okular dati na nekom teleskopu, treba podijeliti žarišnu duljinu teleskopa (u mm) sa žarišnom duljinom okulara (također u mm). Dakle, 25mm plossl okular će u kombinaciji sa teleskopom žarišne duljine 1000mm dati povećanje od 40x (1000/25 = 40).

Prema tome, povećanje okulara jedne žarišne duljine biti će različito na teleskopima različitih žarišnih duljina. Sliku je u pravilu lakše izoštriti na manjim povećanjima, pa neki okular koji je super oštar na 100x možda neće pokazivati potpuno jednake karakteristike na nekom drugom teleskopu na kojem će povećanje sa tim istim okularom biti 250x, no to je karakteristika teleskopa, ne okulara.

U obzir treba uzeti i f broj teleskopa na kojemu se okular koristi. Neki okulari će biti jako dobri na f/10 teleskopima, ali prilično loši na f/4 teleskopima – odličan prijmer za to su kellner okulari. Naime, snop svjetla koji dolazi do okulara razlikuje se u teleskopima sa različitim f brojem. Zrake u snopu “brzih” teleskopa (f<6) dolaze u žarište pod puno većim kutem nego kod “sporih” teleskopa (f>8), a jednostavan dizajn okulara kao što je kellner ne može “progutati” zrake koje dolaze pod većim kutem što rezultira raznim optičkim defektima u tim teleskopima. Naravno da postoje okulari koji dobro funkcioniraju na teleskopima sa manjim f brojem, no takvi su obično skuplji.

Vidno polje

Svaki okular ima određeno prividno vidno polje izraženo u stupnjevima. Što je veće privino vidno polje, okular će moći prikazati veći dio neba. U praksi to određuje da li će vam pogled kroz teleskop sa tim okularom izgledati kao da gledate kroz usku cijevčicu (malo prividno vidno polje) ili kao da gledate kroz prozor svemirskog broda (veliko prividno vidno polje).

Ako znamo prividno vidno polje okulara, možemo izračunati stvarno vidno polje, tj. koliki dio neba će taj okular uspjeti uhvatiti. Stvarno vidno polje se izračuna tako da podijelimo prividno vidno polje okulara sa povećanjem koje daje na tom teleskopu. Ako 25mm okular iz prijašnjeg primjera ima prividno vidno polje 50 stupnjeva (kao npr. plossl okulari) i daje povećanje od 40x, onda će nam uspjeti prikazati 1.25 stupnja na nebu (50/40 = 1.25). Za usporedbu, Mjesec na nebu zauzima 0.5 stupnjeva.

Nije lako postići veliko prividno vidno polje, a da kvaliteta do ruba okulara bude odlična. Dobri okulare sa normalnim vidnim poljem (do 50-60 stupnjeva) mogu se naći vrlo povoljno, ali kod širokokutnih okulara najčešće cijena određuje kvalitetu. Oni jeftiniji imati će veće optičke pogreške na rubovima vidnog polja.

Promjer

Promjer se odnosi na promjer cilindra donjeg dijela okulara koji se stavlja u teleskop (tj. u dijagonalno zrcalo ili fokuser). Postoje tri različita standarda, 0.965″ (24.5mm), 1.25″ (31.7mm) i 2″ (50.8mm). Promjer koji se najčešće koristi je 1.25″. Većina teleskopa ima fokuser i/ili dijagonalno zrcalo koje će prihvatiti okulare tog promjera. Manji promjer (0.965″) može se ponekad naći na jeftinim teleskopima iz shopping centara. Takvi okulari su obično loše kvalitete. Postoje i kvalitetni okulari, no amateri astronomi uglavnom više ne koriste okulare tog promjera. Promjer okulara od 2″ najčešće se koristi kod okulara, ali i teleskopa, većih žarišnih duljina kako bi se dobilo manje povećanje sa velikim vidnim poljem. Za 2″ okulare vam je potreban 2″ fokuser i 2″ dijagonalno zrcalo. Teleskopi sa 2″ fokuserom obično imaju adapter za korištenje 1.25″ okulara.

Eye relief

Eye relief je maksimalna udaljenost na koju možemo postaviti oko od okulara, a da pri tome još uvijek vidimo cijelo vidno polje. To je važno ne samo za osobe koje moraju nositi naočale već i za udobnost promatranja kroz okular. Kod okulara starijeg dizajna, eye relief je manji što je žarišna duljina okulara manja. Kod klasičnih plossl okulara on iznosi 80% žarišne duljine u milimetrima, a kod širokokutnih okulara još i manje.

Moderni okulari imaju konstrukciju leća koja omogućava veći eye relief, a time i veću udobnost promatranja kroz teleskop.

Izlazni otvor (izlazna pupila, exit pupil)

Izlazni otvor je promjer kruga snopa svjetlosti (u mm) u kojem je okular sakupio svu svjetlost koju je primio od teleskopa. Možda zvuči komplicirano, ali biti će vam jasno kada iz daljine pogledate u okular koji se nalazi u teleskopu ili dalekozoru. Vidite li onaj kružić svjetlosti? To je izlazni otvor (eng. exit pupil). Izlazni otvor bi svakako trebao biti manji od maksimalnog promjera vaših zjenica, tako da sva svjetlost koju skupi teleskop dodje i u vaše oko. Maksimalan otvor zjenica je (kod mladih osoba) oko 7mm, a sa godinama ta se vrijednost smanjuje. Exit pupil se može izračunati na dva načina. Prvi je taj da podijelite žarišnu duljinu okulara sa f brojem teleskopa. 25mm plossl će na f/10 teleskopu dati izlazni otvor od (25/10) 2.5mm. Drugi način je da podijelite promjer objektiva (u mm) sa povećanjem koje daje okular na tom teleskopu. Ako opet računamo sa istim okularom (25mm) i istim teleskopom (1000mm žarišne duljine, f/10, što znači da je promjer objektiva 100mm), opet ćemo dobiti istu vrijednost od (100/40) 2.5mm. Ovom drugom metodom lako možemo izračunati izlazni otvor za dalekozore jer kod njih obično nije naveden f broj niti žarišna duljina okulara.

Izlazni otvor daje nam podatak o relativnom povećanju na određenom teleskopu. Povećanje od 80x će na teleskopu malog promjera objektiva biti možda srednje veliko, a na velikom teleskopu će to biti maleno povećanje. Okvirno, izlazni otvor od 3-5 mm daje malo povećanje, od 1.5-2.5 mm je srednje, a manje od 1 mm je veliko povećanje.

Ostalo

Od ostalih stvari bitnih kod okulara treba obratiti pažnju na antirefleksivne premaze leća okulara (eng. coating). Oni služe da se smanji refleksija svjetla od površine leće te da što veća količina svjetlosti prođe kroz okular do oka. “Fully multicoated” okulari imaju višestruke premaze na svim površinama i imaju najmanje gubitaka svjetlosti. Moderni okulari uglavnom svi imaju takve premaze. “Multicoated” okulari imaju barem jednu površinu sa višestrukim premazom, a “fully coated” okulari imaju jednostruke premaze na optičkim površinama. “Coated” okulari imaju jednostruki premaz samo na nekim površinama. Kvalitetni višestruki premazi omogućavaju da okulari sa velikim brojem optičkih površina (leća) propuste i više od 95% svjetlosti kroz okular do oka.

Većina okulara ima sa unutrašnje strane cilindra navoje, tako da se mogu prišarafiti filteri. Poneki stariji okulari ili oni napravljeni u samogradnji moža te navoje nemaju.

Okulari često imaju gumene štitniike na vrhu koji omogućuju udobnije promatranje kroz teleskop, a također sprečavaju da vam pri promatranju u oko ne ulazi svjetlost iz okoline.

Proizvođači često proizvode svoje okulare na način da budu parfokalni. To znači da će svi okulari iz tog seta postići fokus na otprilike istom mjestu. To može biti korisno jer tada ne morate puno micati fokuser i tražiti mjesto gdje je slika najoštrija.

Vrste okulara

Postoji mnogo različitih optičkih dizajna okulara, od onih osnovnih koji su u upotrebi već stoljećima, njihovih modifikacija i modernih dizajna koji uz mnoge optičke elemente mogu pružiti fantastičnu kvalitetu slike. Dijele se u nekoliko grupa, ovisno o njihovim glavnim karakteristikama:

 • jednostavni
 • standardni
 • širokokutni
 • ultra-širokokutni
 • zoom

Jednostavni okulari

U ovu skupinu spadaju stariji tipovi okulara. Neki od njih potječu još od izuma teleskopa u 17. stoljeću. Tada su možda bili vrhunac optike, ali sada nisu toliko poželjni. Ovi okulari često se mogu naći u kompletu sa malim teleskopima koji se prodaju u trgovačkim lancima i najčešće su loše kvalitete. To su huygens (oznaka “H”, sastoji se od samo dvije leće, maleno vidno polje i kratki eye relief), ramsden (oznaka “R” ili “SR”, slični huygensima) i kellner (oznaka “K” ili “Ke”, tri leće). Sve ih karakterizira relativno maleno prividno vidno polje (do 50 stupnjeva) i loša kvaliteta izrade, ponekad sa plastičnim lećama. Od njih, jedino kellner okulari dati će zadovoljavajuću sliku u teleskopu. Ukoliko imate takve okulare, vidjeti ćete ogromnu razliku u kvaliteti kada nabavite nešto bolje!

Huygens i symmetrical Ramsden okulari

Standardni okulari

Pod standardnim okularom misli se na relativno jednostavan dizajn od 4-6 elemenata sa vidim poljem 50-60 stupnjeva. To su prije svega plossl okulari i njihove izvedenice. Klasični plossl ima 4 elementa i eye relief koji iznosi otprilike 80% žarišne duljine okulara. Svi najveći proizvođači okulara u svojoj ponudi imaju ovakav tip okulara. Vrlo su povoljne cijene, a kvaliteta je u pravilu uvijek vrlo dobra, ponekad i vrhunska ukoliko imaju kvalitetne antirefleksivne premaze i dobru konstrukciju. Osim plossla, postoje okulari koji u sebi sadrže posebnu vrstu stakla koja im omogućuje veliki eye relief bez obzira na žarišnu duljinu. Cijena im je veća, ali kvalitetom su obično vidno bolji od standardnih plossla kineske proizvodnje. Zbog većeg eye reliefa izuzetno je ugodno promatrati kroz njih budući da se oko puno manje napreže. Takva vrsta okulara često se naziva “planetarni” budući da je eye relief veliki i na malim žarišnim duljinama koji se koriste da bi se postiglo veliko povećanje na teleskopu za proučavanje detalja na planetima. Još jedan jako dobar planetarni okular je ortoskopski. Nešto stariji 4-elementni dizajn omogućava vidno polje od maksimalno 45 stupnjeva uz eye relief sličan plosslima, ali zato daje izuzetno oštru i kvalitetnu sliku.

Klasični plossl okulari i barlow leća.

Širokokutni okulari

Širokokutni okulari imaju prividno vidno polje 65-80 stupnjeva. Mnogo je različitih optičkih dizajna i njihovih naziva, no cijena uglavnom prati kvalitetu. Ukoliko želite vrhunsku kvalitetu, oštre zvijezde do samog ruba, morati ćete izdvojiti znatnu svotu novaca. U protivnom, morati ćete se zadovoljiti sa izduženim zvijezdama na rubu vidnog polja ili nešto slabijim kontrastom. Višeslojni antirefleksivni premazi jako su važni u ovim okularima budući da zbog velikog broja optičkih površina može doći do nešto većeg gubitka svjetlosti ukoliko premazi nisu kvalitetni. I širokokutni okulari postoje u verziji sa velikim eye reliefom, što znatno pomaže udobnosti promatranja i daje mogućnost da se s lakoćom vidi rub vidnog poljan. Naravno, to znači i veću cijenu okulara.

Širokokutni okulari su poželjni jer omogućuju da se odjednom vidi veliki dio neba, gotovo kao pogled u svemir kroz prozor svemirskog broda. Promatraču daju osjećaj da se zaista nalazi u svemiru. Zbog toga se isplati uštedjeti za jedan takav okular. Rade ih mnogi proizvođači, pa čak i poznate tvrtke imaju ekonomične širokokutne okulare.

Baader Hyperion

Ultra-širokokutni okulari

Okulari sa prividnim vidnim poljem od 80 stupnjeva i više zaista su spektakularni! Pogledom kroz njih promatrač se može osjećati gotovo kao da lebdi u svemiru budući da se rub vidnog polja gotovo i ne vidi. Iako možda i nije teško dizajnirati okular sa tako velikim vidnim poljem, problematično je postići kvalitetu preko cijele njegove površine. To znači da su takvi okulari uglavnom glomazni i vrlo skupi. Sastoje se od mnogo elemenata i moraju imati vrhunsku kvalitetu izrade i antirefleksivne premaze da bi i kvaliteta slike mogla biti vrhunska. Cijenom često premašuju cijenu manjeg teleskopa! Oni najskuplji svakako će pokazati fantastičnu sliku, dobre svjetlosne propusnosti, oštrine i kontrasta, ali cijena će biti paprena. Svakako bi bilo dobro prvo pogledati kroz njih prije nego što se odlučite na kupovinu. To se naročito odnosi na jeftinije modele koji zbog toga možda i nemaju najbolja optička svojstva.

Ethos, usporedba veličine

Zoom okulari

Zoom okulari imaju mogućnost mijenjanja cijelog raspona žarišnih duljina u jednom okularu. Kvaliteta slike u modernim zoom okularima je vrlo dobra, no promjenom žarišne duljine mijenja se i veličina prividnog vidnog polja. Obično prividno vidno polje raste sa povećanjem, tj. smanjenjem žarišne duljine okulara. Ponekad se promjenom žarišne duljine mijenja fokus pa je potrebno vršiti korekcije. Zoom okulari mogu biti dobra alternativa ukoliko se koriste za kraća promatranja sa “putnim” teleskopom kako se ne bi morao nositi cijeli set različitih okulara ili za terestrička promatranja. Među astronomima amaterima ne uživaju veliku popularnost. Odlučite li se za zoom okular, svakako odaberite kvalitetu poznatog proizvođača.

SkyWatcher Hyperflex zoom okular

Korektivne leće

Korektivne leće ostavljaju se u optički niz između fokusera i okulara. Služe za korekciju nekih optičkih grešaka za vizualna promatranja i astrofotografiju. Postoji nekoliko osnovnih vrsta korektivnih leća:

 • barlow/teleekstender
 • reduktor fokusa
 • koma korektor
 • flat field korektor

Barlow/teleekstender

Ove leće služe za produljenje žarišne duljine teleskopa. Astronomi amateri najčešće koriste 2x barlow, klasični teleekstender koji dva puta povećava žarišnu duljinu teleskopa, odnosno sa određenim okularom daje dvostruko veće povećanje. Na taj način svaki okular imati će dva različita povećanja u teleskopu. Teleekstenderi izuzetno su koristan dodatak u svakoj kolekciji okulara. Moderne apokromatske barlow leće kvalitetne su i pristupačne cijenom. Osim njih postoje teleekstenderi drukčijeg optičkog dizajna sa mogućnošću produljenja žarišne duljine teleskopa i do 5x što je izuzetno korisno za apokromatske refraktore ili u funkciji snimanja planeta. Poneki teleekstenderi proizvode se isključivo za astrofotografiju ili za točno određen model teleskopa kako bi kvaliteta slike bila što bolja. Nažalost, barlow leće koje se prodaju u kompletu sa početničkim teleskopima iz trgovačkih lanaca obično su loše kvalitete i preporučljivo ih je zamijeniti.

Reduktor fokusa

Suprotno od teleekstendera, ovaj tip leća smanjuje žarišnu duljinu teleskopa. Najčešće se koriste za astrofotografiju kako bi se dobilo veće vidno polje i omogućila kraća vremena ekspozicije. Popularni su kod katadiopterskih teleskopa koji imaju velike f-brojeve pa bi ekspozicije morale biti jako dugačke. Apokromatski refraktori za astrofotografiju često koriste kombinaciju reduktora fokusa i flat field korektora koji im omogućavaju kvalitetniju sliku na CCD čipovima većih formata.

Koma korektor

Ispravlja optičku grešku zvanu koma koja je vidljiva u reflektorima velikih promjera koji obično zbog praktičnosti prijenosa i sastavljanja imaju manji f broj. Koma uzrokuje da zvijezde na rubovima vidnog polja nisu točkice, nego budu izdužene i ne mogu se izoštriti. Koma korektori koriste se najčešće u astrofotografiji te vizualno u dobson teleskopima velikih promjera.

Flat field korektor

Ravnina slike koju teleskop daje u žarištu je zakrivljena. To ne predstavlja problem prilikom vizualnog promatranja i korištenja okulara koji povećavaju samo središnji dio cjelokupne slike, ali je veliki problem prilikom astrofotografije budući da slika treba biti oštra na ravnoj površini čipa ili filma. Flat field korektor je kombinacija leća koja omogućava upravo to – izravnati u prostoru zakrivljenu ravninu žarišta kako bi po cijeloj fotoosjetljivoj površini slika bila oštra. Svi astrofotografi koji žele kvalitetnu snimku na CCD čipu velikog formata nabaviti će flat field korektor.

Koji okular odabrati?

U moderno vrijeme uz pomoć računala stvorene su mnoge nove vrste okulara i lako se izgubiti u cjelokupnoj ponudi koja je sada ostupna astronomima amaterima. Prije svega, važno je znati koliki budžet vam je na raspolaganju. Možda ćete već s teleskopom dobiti jedan kvaltetni okular, što je također oblik uštede. Najbolja kombinacija su dva okulara i kvalitetna barlow leća čime ćete imati na raspolaganju četiri različita povećanja. Pri odabiru svakako pazite da upotrebom barlow leće ne dobijete dva jednaka povećanja! Uzmite jedan okular veće žarišne duljine za mala povećanja (izlazni otvor 3-4 mm) i jedan za srednje veliko povećanje ( izlazni otvor 1-2mm). Uz kombinaciju barlow leće imati ćete odličan raspon povećanja za promatranje deep sky objekata i planeta. Naravno, kasnije uvijek možete dodati još poneki okular u vašu kolekciju! Pazite samo da ne uzmete okular koji će vam dati preveliko povećanje. Atmosferske turbulencije tek u rijetkim slučajevima omogućuju oštru sliku planeta na povećanjima većim od 200-250x, bez obzira na promjer teleskopa. Nastojte također izbjegavati vrlo malena povećanja na većim teleskopima jer će slici nedostajati kontrasta zbog prevelike svjetline neba.

Plossl okulari najbolji su izbor za početak budući da daju kvalitetnu sliku uz vrlo umjerenu cijenu. Širokokutni okulari iznimno su atraktivni za promatranje objekata dubokog neba i isplati se štedjeti za kvalitetu koju pružaju. Osim što je doživljaj nenadmašan, korisni su i kod teleskopa koji nemaju motorizirano praćenje budući da će biti manje potrebno ručno micati teleskop. Udobnost promatranja naročito je važna kod proučavanja planeta na velikim povećanjima pa uzmite u obzir okulare sa većim eye reliefom.

Uz malo pažnje lako ćete odabrati okular koji vam odgovara. Važno je znati prepoznati i izbjegavati izrazito jeftine okulare loše kvalitete i držati se imena poznatih tvrtki. Kvalitetan okular lako ćete moći kasnije prodati i zamijeniti za drugi koji vam se više sviđa. Najbolje rješenje je da posjetite star party i sami pogledate kroz različite okulare. Svaki astronom amater ih ima bar nekoliko komada, pa ćete već i na manjem star partyu na kojem sudjeluju tek 3-4 osobe moći gledati kroz barem jednako toliko različitih vrsta!