Ovaj okular sam osvojio na jednom Cloudynights natjecanju pisanju recenzije za CCD kamere. Do tada sam koristio samo standardne plossle i Antares ortho, te ponekad bacio pogled kroz neki drugi (tuđi) okular. 14mm Pentax XL je moj prvi kvalitetni širokokutni okular

Okular je došao u sexy prozirnoj kutijici – valjda da bi se mogao staviti u vitrinu bez da skuplja prašinu 😉 Meni osobno je dizajn vrlo lijep iako sam čitao da nekima smeta “gljivasti” oblik. Gornja leća je vrlo velika. Ako se ne varam, 14mm XL se sastoji od 6 elemenata. Svi imaju poznate Pentax SMC višeslojne premaze koji su vjerojatno među najboljima. Dovoljno je pogledati kako su refleksije u okularu tamne! Razlika u odnosu na obične plossle (imao sam 25mm) je poprilična. To znači da okular propušta veliki postotak svjetlosti do oka.

Vidno polje je 65 stupnjeva, što znači da okular pripada širokokutnoj klasi u koju možemo smjestiti Panoptic i Hyperion okulare. Noviji Pentax dizajn, XW, ima vidno polje od 70 stupnjeva. Eye relief je čak 20mm, pa je cijelo vidno polje lako vidljivo. Iako ne nosim naočale (već leće), naučio sam se cijeniti toliki eye relief jer kroz okular mogu promatrati vrlo opušteno. Tome pridonosi i lukavo osmišljen “eyecup” (hm, ne znam odgovarajući hrvatski izraz) koji rotiranjem mijenja visinu, te se može podesiti po želji.

14mm XL je odličan deep sky okular. Žarišna duljina mi jako odgovara jer u mojim teleskopima postiže nešto veće povećanje koje omogućava kontrastniji pogled na tamnije objekte. Zapravo, otkad imam 14mm XL, nisam poželio nabaviti nijedan okular veće žarišne duljine jer s ovim imam dovoljno veliko vidno polje za pronalaženje objekata.

Optički, okular je fantastičan, vrlo oštar i kontrastan. Uspoređivao sam ga s 13.8mm Meade SWA, Hyperionom i Speers-Walerom. U odnosu na njih, ima kontrastniju sliku (pozadina neba je tamnija), a zvijezde su oštre praktički do ruba vidnog polja. Toliko mi se svidio da me “razmazio”, pa sam ubrzo nakon toga kupio 10mm Pentax XW! Sjećam se da sam ga uspoređivao i sa nekim Naglerima, no nažalost nisam zapisao detalje. Znam da mi je XL bio puno udobniji za promatranje, tako da nisam previše žalio za Naglerovskim vidnim poljem.

Pentax XL okulari se više ne proizvode, zamijenili su ih noviji XW dizajni koji su također odlični. Iako skupi, ovi okulari su vrijedni svoje cijene. Manje zahtjevni amateri će se sigurno zadovoljiti sa, recimo, Hyperion okularima koji definitivno daju odlične performanse za svoju cijenu. No, ako naiđete na neki rabljeni XL okular, nećete požaliti. Osobno, ovog okulara se nikada ne bih odrekao, ali ipak ću uzeti 13mm Ethos 😉 Mislim da to dovoljno govori o Pentax XL-u – trebala se pojaviti mrcina poput Ethosa da ga zamijeni!