Došlo je vrijeme da i ja nakon mjesec-dva korištenja  napišem nešto o mojoj novoj montaži.

Kao prvo, odlučio sam se za tu montažu nakon nekoliko manjih i slabijih montaža koje me nisu zadovoljavale, prvo sam imao EQ1,Skyview i zadnje HEQ5 sa Boxdorfer kontrolerom. Ova zadnja je dosta dobra montaža, ali je malo premale nosivosti za astrofotografiju i nije baš plug and play.Celestron CGE montaža spada u skuplje i kvalitetnije montaže i u one montaže koje se još uvijek relativno lako mogu rasklopiti i transportirati.  To mi je i bilo najbitnije kod izbora, i naravno provjerena kvaliteta. U izbor mi je ulazila i Losmandy 11 montaža koja je slične nosivosti i karakteristika, ali nema GOTO mogućnost (jedino Gemini nadogradnja) i malo mi je zastarjelog dizajna, u smislu kablova, vanjskih motora itd. Jedino, po reviewima, malo bolje prati od CGE.

I tako sam naručio CGE montažu preko Optimusa, našeg jedinog uvoznika astro opreme.Moja je bila demo verzije iz dućana, što znači da je kao nova, jednom korištena i naravno, jeftinija 🙂

Stigla je u 3 paketa, jedan za glavu s opremom, jedan za stativ, i jedan za protuuteg.Nakon raspakiravanja i čitanja uputstva, prvo sam složio stativ. Ali koji je to stativ, uopće se na slikama po netu neda naslutiti prava veličina. Stvarno je ogroman, masivan i naravno, prekrasan.Čini mi se da je pola težine čitave montaže samo stativ.

U drugoj kutiji je glava,pier,kablovi,stanga i ostale stvari.Sve se nalazi u profiliranoj tvrdoj spužvi, tako da se to može koristiti premješteno u nekakvom koferu ili napravljenoj kutiji za transport.

Na stativ se montira pier i gore EQ glava, koje je teška da se jedva vadi iz kutije.Sve se zašarafi sa 6 imbus šarafa, koja sam kasnije zamijenio narančastim šarafima, koji se šarafe rukom, što je puno brže kod montaže, pogotovo u mraku.Ušarafi se štanga i natakne protuuteg, od 11 kg.Spoji se kontroler i naravno, 12V utikac .

Montaža ima po dvije kočnice za RA i DEC osovinu, koje se zatežu sa svake strane.Šina za montiranje teleskopa je 3″ širine, puno masivnija od klasičnih dosadašnjih Vixen standarda.Ona nije došla sa montažom, morao sam je naknadno naručiti, tako da sam uzeo William Optics šinu , da mi paše uz teleskop.

Sve u svemu, jako sam zadovoljan montažom. Dobro nosi gomilu opreme, ima precizan GOTO i brzi setup za astrofotografiju. Autoguiding radim sa QHY5 kamericom, direktno u autoguiding port na montaži. To radi jako dobro , precizno , ako ne crkne neki softver u laptopu 🙂 Guiding radim kroz ED80 na 600mm žarišne, a snimam kroz WO 110 APO na 770mm žarišne. To se pokazalo dovoljno, jer guiding kroz barlow na duplo većoj žarišnoj zahtijeva jako dobar seeing, što najčešće nije slučaj.

Dalje, montaža je vrlo user friendly , vrlo brzo se nauči alignment, drift, polar align i ostale sitnice koje su potrebne za dobar astrofoto setup. Što se tiče GOTO softvera, isto je odličan ,nudi gomilu kataloga,( the best of, NGC,M, duple zvijezde itd) , što je vrlo zgodno,možete se orijentirati samo na jednu vrstu promatranja, npr. duple zvijezde iz grada ili slično. Dobra je stvar i traženja po sazviježđima, npr. odaberete Berenikinu Kosu i ganjate samo M-ove u tom dijelu. Ima također i katalog i CCD objekata, koji su dobar odabir za astrofotografiju tog dana (ili noći).

Uglavnom , preporučam montažu svakom tko si je može priuštiti, smatram da je puno bolja od EQ6 varijanti sa GOTO i bržim motorima, i mislim da po toj cijeni nema ništa na tržištu što ima toliku nosivost,GOTO i astrofoto mogućnosti.