Prilikom kupnje svog prvog teleskopa, 200 mm F6 Dobsona, uzeo sa s njim i okular kofer koji je nudio Telescope Service. U okular koferu su svoje mjesto imali 32, 25, 9, 6 mm Super Plossl okulari i jedan 15mm Wide Angle okular. U početku, nakon prelaska s 0.965″ Huygensa, ovi okulari su se činili fenomenalni. I bili su fenomenalnima. U odnosu na Hyugense sve je bilo 5x, a možda i 10x bolje.  Kako je vrijeme prolazilo tako je raslo moje iskustvo u promatranju, a s njim i zahtjevi. Uskoro su se 15mm WA i 9mm Super Plossl pokazali kao najčešće korišteni okulari. WA okular je imao problema s lošim performansama pri rubu, a 9 mm SPL je imao malo vidno polje. Trebala mi je kombinacija tih okulara i na preporuku Berija, odlučio sam se za 13mm Hyperion s 14 mm navojem. Navoj služi za smanjivanje duljine fokusa okulara na 10.5 mm.

Prvi dojam

Okular je stigao u listopadu 2006., a naručen je od Optimusa. Kada sam otvorio kutijicu ostao sam iznenađen veličinom i kvalitetom izrade. U odnosu na 32mm (koji mi se tada činio divovskim okularom), Hyperion je bio dvostruko veći i triput teži. Uz okular je došla i skaj vrećica s silika gelom. U njoj i dan danas čuvam okular.

Kako mi je 13 mm bilo previše fokusa, ušarafio sam navoj koji je smanjio fokus na 10.5 mm. U godinu i pol dana, koliko imam okular, taj navoj sam skidao možda dvaput,  tako da je 99.5% promatranja izvršeno na 10.5 mm.

Performanse

Okular na 200 mm Dobsonu daje povećanje od 114x. Za mene je to idealno povećanje jer je slika kontrastna, oštra i dovoljno svijetla. Gotovo da sam prestao upotrebljavati druge okulare nakon dolaska Hyperiona.

Slika je kontrastna, sjajna i u središtu oštra. Na F6, vanjska četvrtina vidnog polja je zamućena i stvara se dojam gledanja u dno okrugle posude. Kako sam uglavnom koncentriran na objekte u središtu vidnog polja, to mi ne predstavlja nikakvu smetnju.

Na 300 mm F5 situacija je slična, vanjska trećina vidnog polja je blago zamuljana ali ni to mi ne smeta. Okular sada daje povećanje od 143x što je optimalno za ovakav teleskop.

Ergonomija

Eye releif je odličnih 20 mm. Velika izlazna leća omogućava višesatna promatranja bez ikakvog napora. Tijelo okulara je dizajnirano tako da se lako drži u ruci, bez straha od ispadanja. Mogućnost korištenja u 1.25″ i 2″ fokuseru je dobra stvar jer nije potrebno stalno mijenjati adaptere na fokuseru. Samo moram primjetiti da kada se koristi u 2″ modu, možda će biti problema s dostizanjem fokusa kod nekih teleskopa.

Zaključak

Za cijenu od 1000 kn, ne vjerujem da je moduće dobiti bolje okulare. Nisu savršeno oštri po rubovima ali okulari koji jesu koštaju 2000+ kn. Najbolji dokaz kvalitete Hyperiona je taj da sam kupio i 17 mm verziju, a bacio sam oko i na 8 mm s 14 mm navojem (tako bi dobio 6 mm fokusa). Topla preporuka za kupnju ovih okulara.