U mojoj neodlučnosti pri odabiru teleskopa i konstantnom razmišljanju koji teleskop koliki teleskop itd. itd. Odlučio sam se u međuvremenu naručiti ovaj dječiji kartonski kit/model/maketu za slaganje. Osobno čisto iz razloga da se malo zabavim, da mogu gledati kroz nešto osim dvogleda, i da se malo naučim na newtonian teleskope, da skužim šta je kolimacija, kako kontrolirat scope kad je sve naopako itd itd.

Dakle cijeli assembly dođe kao  časopis standardnog formata. Dobije se 9 listova sa izrezanim djelovima teleskopa, pripremljenim za presavijanje, upute, jedno 70mm zrcalo od Baader-a, 5 akrilnih leća (f:3x30mm,49mm,65mm) za jedan Ramsden(30x) i jedan Steinheil(16x) okular te Baader sekundarno zrcalo. Kvalieta zrcala mi se cini jako dobra, akrilne leće i nisu baš, a i ja sam sa njima nespretno rukovao, dok sam na zrcala pazio.

Slaganje:

Postupak slaganja je zabavan, pogotovo bi moglo biti interesantno za djecu, ali i za veliku djecu (mene *:-P ), trebale su mi 2 noći za tubu i dio jutra za stalak, al više iz razloga što sam ostao bez ljepila (UHU flex and clean, ne probavati brzim ljepilom, trust me  *zubo*). U satima cca 4-5 sati uz Netflix i sušenja.

Što se tiče modifikacija od standardnih uputa za slaganje odlučio sam primarno zrcalo ne ljepiti nego ga učvrstiti sa štipaljkama za papir zbog kolimacije i dodao protuteg na prednju stranu (matica). Dodao komad trake na jedan okular jer je klizao malo. A od stražnjeg dijela koji kao treba prekriti glavno zrcalo s doljnje strane (koje je praktički prekriveno već), sam napravio pokrivač za prednji kraj, da ne upada prašina, tako što sam zaljepio spojeve selotejpom iz vanka. Na pokrivaču za okulare sam izbušio rupicu u točnoj sredini, za kolimaciju. Svi alati koje sam koristio su na zadnjoj slici, s tim da se može i bez skalpela.

Kvaliteta:

Pa ono, kartonski teleskop, na kartonskom stalku, neupotrebljiv na vjetru, poprilično nestabilan, iako je cijev dobro balansirana, dobro bi mu došao čvršći stalak, ali ako nema vjetra onda je skroz okej *zubo*. Okular se pri fokusiranju teže miče (ili nije pozicija stabilna, ovisi kako se složi, bolje da se teže miče) tako da se treba prvo fokusirati na prvom objetku koji naiđe pa onda tražit okolo, jer naknadnim prilagođavanjem će objekt promatranja pobjeći. Finder su dva nišana, drugi bi trebalo obojati u bijelo da ga se bar malo bolje vidi u mraku, a prvi kroz koji se gleda je na dnu cijevi pa treba malo karafeka izvodit da bi se naciljao objekt,  ali je prihvatljivo precizan.

First light 🙂

Prvo pravilo prije gledanja mi je bilo “managing expectations”: dječija spravica od koje se nikako ne može očekivati gotovo ništa, u biti očekivanja sam svrstao da je 10×50 dvogled nekoliko puta bolji od ovog teleskopa. Prvo sam usmjerio teleskop na Mars.

Mars:

16x f28mm okular, sjajni crvenkasti disk, koji bliješti
30x f15mm okular, veći sjajni crvenkasti disk koji bliješti  *jok*

Jupiter:

Disclamer: Jupiter je bio na očajnom mjestu, malo poviše reflektora od benzinske crpke na području koje je svjetlosno zagađeno do bola(7 na stelariumu, a tamo vjerojatno nije zabilježen novi Čiovski most koji bliješti)
16x f28mm okular, sjajni disk, vidi se da nije zvijezda, al ono tak tak
30x f15mm okular, e tu već postaje zanimljivije, jasno se vide dva mijeseca, možda i treći nisam bio siguran.

Saturn:
Za Saturn nisam stavljao 16x, nego sam ostavio 30x. Naciljam na Saturn, kad ono vidim prsten, i to jasno vidim prsten oko Saturna  *hopla*, ja sam ostao pozitiovno šokiran i ugodno iznenađen jer to stvarno nisam očekivao od ovog teleskopa. Teleskopa od cca. 150kn. Ostatak večeri sam proveo random prolaženjem po nebu i čini mi se da sam uhvatio glimspe nekog umjetnog satelita, ali je prebrzo prošao kroz okular. Mjesec mi se još skriva 🙁

Sve u svemu, managing expectations, ali uređaj stvarno radi i skroz je ok, još da ga je složiti u PVC cijev, staviti na drveni stalak i nabaviti zc bolje okulare, top. Iskreno puno bolje iskustvo od 10×50 dvogleda, je slika čistija na dvogledu, ali ovdje je povećanje veće i vidiš Saturnov prsten! Moja iskrena preporuka kao poklon nekome djetetu ili nekome ko voli slagati makete.

Napisao: Vulisha, Astroforum