Polemaster je zanimljiv dodatak za sve koji se bave astrofotografijom. Na tržište je izašao 2016. godine i od onda su astrofotografi s njim imali samo vrlo pozitivna iskustva. Radi se o maloj kameri s objektivom koja se stavlja na polarnu os montaže te uz pomoć softvera snima se područje oko Sjevernjače (radi i na južnoj polutci) kako bi se utvrdila točna os rotacije teleskopa. Montažu je zatim potrebno namjestiti na poziciju označenu softverom i tako se dobije preciznost usjeveravanja unutar 30″.

Iako na prvi pogled djeluje kao skupa igračka (cijena oko €270 + adapter za montažu) mnogi koji su ga koristili oduševljeni su preciznim usjeveravanjem koje traje manje od 5 minuta. Sky & Telescope je Polemaster proglasio “hot product” za 2017. godinu. Detaljni opis korištenja Polemastera pročitajte na QHY webu.

Za snalažljivije, slična funkcija dostupna je u SharpCap softveru koji se inače koristi za snimanje planeta. Razlika je u tome što za korištenje SharpCap opcije (koju osobno nisam još koristio) morate snimati kroz teleskop gdje bi vidno polje moglo biti preusko ako montaža nije već ugrubo dovoljno dobro namještena. Ovdje možete pročitati i pogledati usporedbu ove dvije metode.