Montaža je preuzeta od gsp. Zlatka iz Optimusa. Nisam je imao prilike još u potpunosti isprobati i nisam baš kompetentan za usporedbu s nekom drugom montažom u istom cijenovnom rangu osim s montažom CG5 s kojom sam do sad radio.

Pakovanje i sastavljanje

Dakle, cijela je montaža upakirana i isporučena u tri kutije:

U najvećoj je tronožac, radna ploča i remen/drzač za ručni kontroler:

Zatim sama montaža, kabel za spajanje s kompjuterom, auto kabelom za napajanje, ručnim kontrolerom, šipkom za utege i uputstvima:

Uteg (najmanja kutija na slici br.1)

Nakon otvaranja odmah je vidljivo da se radi o masivnom stalku i montaži . Sama šipka za uteg s dodatkom teži preko četiri kilograma:

Sastavljanje je vrlo jednostavno i nikome ne bi trebalo predstavljat problem i kompletirana je u svega desetak minuta:

Usporedbe radi, slikana je uz montazu CG5.

Prvo uključivanje

 

Montaža radi na 12VDC i po specifikaciji, ispravljač ne bi smio biti manje od 3.5 ampera jakosti što čini minimalno 45W snage. Naravno što veća snaga ispravljača to bolje.

Nakon što je napajanje spojeno (napomena da ispravljac na 12VDC ne dolazi u paketu s montažom) uključio sam montažu i odmah primijetio da se konstantno čuje zvuk visoke frekvencije koji dolazi iz same montaže. Moram reći da me malo zabrinulo to zujanje i pošto na netu nije bilo moguće pronaći bilo kakvu informaciju o takvom načinu rada, poslao sam upit direktno službi za podršku u Celestronu i u vrlo kratkom roku dobio odgovor da je taj zvuk inače prisutan kod CGEM DX montaža:

The high pitch sound is totally normal for the CGEM DX”

Slijedeće je bilo spajanje s kompjuterom. Inače upotrebljavam program Cartes du Ciel i Ascom driver za Celestron sto je funkcioniralo iz prve i bez imalo problema.

Prije uključivanja s kompjuterom simulirao sam poravnanje (alignment) montaže (jer je test napravljen u stanu) tako da sam mogao upravljati teleskopom preko kompjutera.

Prvo promatranje

 

Obavljeno je s newtonom Cen2541 kojoj težina cijevi od 14 kilograma ne predstavlja nikakav problem i s lakoćom je obavljeno poravnanje i kalibracija. Već nakon prve kalibracije svaka iduća zvijezda upadala je u sami centar tražioca i okulara. Nakon završenog poravnanja i kalibracije obavio sam i usjeveravanje koristeći se ručnim kontrolerom.

Kao i kod CG5 montaže usjeveravanje se može obaviti opcijom “Polar Align”.

Čak i nakon nekoliko sati promatranja objekti su upadali točno u sami centar okulara, a praćenje je za cijelo vrijeme promatranja odlično funkcioniralo.

Što se ručnog kontrolera tiče potrebno je napomenuti da je kabel za priključak s montažom prekratak, tako da već kod poravnanja i kalibracije, a kasnije i kod promatranja, ručni kontroler uglavnom visi na kabelu i nije ga moguće ubacit na njegov nosač. Mene osobno smeta tako da sam produžio kabel s dodatnim kabelom od jednog metra.

Kabel za spajanje montaže s kompjuterom je uključen u cijenu i isporučuje se s montažom za razliku od CG5 montaže.