Uz nabavku razne nove opreme za “osvježenje” mog astrofotografskog setupa morao sam razmišljati o nekakvom načinu napajanja svega toga – montaže, CCD kamere, ponekad i fokusera, a u nuždi možda i laptopa. Budući da tadašnji obilazak Peveca i Bauhausa nije urodio plodom (sve slične baterije su bile rasprodane) odlučio sam od OI Optimusa uzeti Celestron PowerTank 17.

Broj 17 označava 17 amper-sati. Nadao sam se da će mi to biti dovoljno za jednu noć neprekidnog snimanja CCD kamerom SBIG STL-11000 i napajanje Celestron CGE montaže. Iako je na bateriji Celestronovo ime, dotična ne djeluje nimalo “astronomski”, odnosno, ima sve moguće kerefeke koje su potpuno nepotrebne za astronomiju – radio, snažnu halogenu lampu, sirenu i slično. Za napajanje razne opreme ima dva 12v priključka kao za upaljač u automobilu, te po jedan od 3, 6 ili 9 V. Korisno je što se sa PowerTankom dobije 12v adapter i jedan za 3/6/9 sa četiri priključka raznih dimenzija koji se mogu spremiti u maleni pretinac na bateriji.

Nažaost, baterija se pokazala nedovoljnom za napajanje kamere tijekom cijele noći. Traje maksimalno tri sata i baš kada sve namjestim i krenem “ozbiljno” snimati, crkne. Istina, nakon toga može nastaviti napajati montažu, ali htio sam bateriju koja će moći napajati i jedno i drugo cijelu noć. Nakon pražnjenja, potrebno ju je puniti i više od 24 sata da bi se isključila lampica “charging” (punjenje) i ostala upaljena samo ona zelena “charged” (napunjen do kraja).

Baterija je dovoljna za neku opremu koja je manje strujno zahtjevna, ali za full-astrofoto setup treba potražiti nešto drugo. Vjerojatno ćete reći “pa šta si očekivao od 17 Ah”…nažaost, nisam dovoljno strujno-pismen da bih iz toga zaključio da li mi je to dovoljno ili nije. Nažalost, nisam nigdje mogao pronaći recenziju sličnu ovoj koja bi mi to objasnila 🙂