Iz Celestrona su najavili novu ekvatorijalnu montažu: Celestron CGEM! Ova montaža je svakako dobrodošla vijest jer ispunjava mjesto koje je do sada nedostajalo u amaterskoj astronomiji – kvalitetna, moderna, njemačka ekvatorijalna montaža u srednjoj cijenovnoj klasi pogodna za astrofotografiju.

Celestron CGEM nudi neke vrlo korisne opcije. Osim permanentnog PEC-a (periodic error correction), tu je pantentirana “All-star” rektifikacija (usjeveravanje) – odabirom bilo koje sjajne zvijezde softver pomaže u pronalaženju i namještanju montaže na sjeverni nebeski pol. Odlična stvar za astrofotografe je mogućnost snimanja nakon što objekt pređe meridijan – opcija koja prilično olakšava snimanje kada je objekt na najboljem i najvišem dijelu neba, meridijanu.

CGEM će moći nositi do 20 kilograma opreme, u bazi podataka ima 40.000 objekata sa iscrpnim informacijama za njih 200, a moguće je programirati do 400 dodatnih objekata. OPT (Oceanside Photo & Telescope) najavljuje cijenu od 1.399 USD. Montaže će se početi isporučivati krajem studenog.