Teleskop sam kupio rabljeni, par godina star, iz razloga što sam htio neki više planetarni scope sa obzirom da živim u gradu i najviše vremena provodim na terasi gledajući Mjesec i planete. Opisuju ga i kao “allround performer”, u što sam se i uvjerio na Japetiću promatrajući deepsky objekte.

Ukupna težina teleskopa iznosi oko 30 kg, što smatram da je dovoljno lagano za nošenje. Mala dužina tube omogućuje lagan transport, i sve zajedno sa montažom i priborom stane u gepek od mog Punta, što nije bio slučaj sa Soligor 200mm f/4 reflektorom. Montaža je izuzetno stabilna, noge su debele od željeza i čvrsto stoje na zemlji bez drmanja ili njihanja teleskopa. Visina se ne može regulirati, a za promatranje je dobro imati stolicu jer se položaj okulara nalazi dosta nisko za promatranje u stojećem položaju. Na stativu je ukomponirana metalna ploča sa polukrugovima na koji se montira teleskop. Montaža se vrši sa 3 šarafa i vrlo je jednostavna i brza. Teleskop se montira i usmjeri prema Sjevernjači.

U viličastoj montaži je ugrađen motor za praćenje sa hand controlerom, a također imam i deklinacijski motor koji mi omogućuje precizan guiding.Moram reći da je takva montaža izuzetno stabilna i čvrsta, otporna na vjetar, i puno mi se više sviđa od ekvatorijalne. Uz teleskop sam dobio i heavy duty ekvatorijalni stalak, koji ću zamijeniti umjesto postojećeg. Sa njim imam mogućnost preciznog podešavanja teleskopa na Sjevernjaču po visini i lijevo-desno, a i stabilniji je i masivniji od originalnog.

Finder 6×30 sam zamijenio većim, 8×50 koji je naravno puno bolji.

Dobio sam i set utega kojim se balansira tuba kod dodavanja težih okulara, aparata ili sličnih stvari. Općenito mislim da je to obavezna oprema jer kod dodavanja barlowa i nekog težeg okulara poremeti se balans, što moze utjecati na naprezanje motora. Najviše me impresionirala završna obrada teleskopa, kako je to sve precizno i fino napravljeno, kako fino fokusira, tišina motora i naravno kvaliteta optike.

Velikom žarišnom duljinom sam ograničen na nekih 62x povećanja sa okularom od 32mm, što mi je minimum jer još uvijek nemam reduktor fokusa kojim bi smanjio duljinu na 1200mm. Tako da velike maglice, otvorene skupove ili Andromedu (M31) mogu promatrati samo djelomično. No,to i nije neki problem.

Kod prvog promatranja kroz teleskop primjetio sam da je slika puno kontrastnija nego kroz reflektor i čini mi se tamnija. Nema ni offaxis kome što je veliko olakšanje i odmah je cjelokupna slika ljepša i čišća.

Mjesec podnosi velika povećanja bez pada kvalitete slike. Kod dobrog seeinga, bez problema se može proučavati struktura kratera na povećanju od 333x. Do izražaja dolazi puno veći kontrast tamnijih i svjetlijih dijelova za razliku od 200mm f/4 reflektora kod kojeg je to na tim povećanjima bilo puno slabije. Čak je i oštrina slike skoro savršena. Na 500x puta ipak pada kontrast, ali se i dalje može čisto zadovoljavajuće gledati, što je i više nego dovoljno povećanje za uočavanje malih kratera u većim kraterima, planinama i njihovim sjenama i strukturi ruba.

Sa kvalitetom planeta sam ipak najviše oduševljen. Taj teleskop kod dobrog seeinga uvijek iznenadi oštrinom kod velikih povećanja. Svaki puta kad mislim da sam izoštrio, otkrijem da može još malo oštrije. Iz grada sam gledao jednu noć Saturn na 333x bez ikakvog pada kvalitete, slika je bila kristalno oštra i najmanji detalji su bili odlično vidljivi. Cassini pukotina je stvarno crna rupa između dva prstena, kroz koju se vidi i donji dio diska. Nijanse žute boje od ekvatora prema polu sa vidljivim zonama od svjetlije prema tamnijoj su izgledale isto kao sa fotografija. Unutarnji prsten se vidio između diska i svjetlijeg prstena, sjena planeta na prstenovima iza, crna i kontrastna i naravno sjena prstena sa prednje strane, na disku Saturna. Fantastično!

Turbulencije zraka su jako izražene na takvim povećanjima i mislim da u prosjeku ima više loših trenutaka nego dobrih, ali čovjek naravno pamti samo ove oštre, tako da se isplati čekati trenutke kada se atmosfera smiri.

Povećanje na 500x dosta degradira sliku, ne može se više govoriti o savršeno oštroj slici, ali je sasvim zadovoljavajuća. Isti detalji su vidljivi, samo u malo lošijoj kvaliteti. Bilo je i pokušavanja na Japetiću nabijanja 2 barlowa do 1000x povećanja, i jedino se mogla identificirati Cassini pukotina, sve ostalo je bilo previše mutno. Fokusiranje na 500x postaje već dosta klimavo, tako da mislim da bi mi fokus motor tu dobro poslužio kao sljedeća dodatna oprema.

Deepsky

Teleskop me, mogu reći, više nego ugodno iznenadio na deepsky objektima. Promatranje je bilo sa Japetića, seeing je bio dosta dobar i mislio sam da će mi zbog većih povećanja i manje svjetla skupovi i maglice biti lošije, ali nije.

Prvo, slika je puno kontrastnija. Nebo je stvarno crno, a zvijezde su više kao točkice, za razliku od reflektora. Na većim povećanjima su malo veće točkice, ali su okrugle, nema “dlakavih” zvijezda i zato mi se čini da je slika dosta bolja.

Globularci su bolje razlučeni, naravno do centra, i cjelokupna slika izgleda bolje, zato jer je tamnija pozadina i objekt bolje dolazi do izražaja, a pogotovo sa gledanjem sa strane. Otvoreni skupovi, oni manji, su jako lijepo razlučeni i čini mi se su i boje zvijezda nekako izraženije.

Duple zvijezde, npr.epsilon Lira na 200x povećanja su razdvojene bez problema. Odvojene točkice sa crnom prazninom između, bez ikakvog naprezanja oka. Maglice sa UHC filterom, fenomenalne. M27 mi izgleda na 80x najbolje što sam vidio u ijednom teleskopu. Totalno oštro, okruglog oblika, sa svjetlijim i tamnijim dijelovima.

Od galaksija sam pogledao M51, koja se vidjela OK, kao i uvijek, makar nije bila na najboljoj poziciji. Andromeda stane sa svoje 2/3 u vidno polje na najmanjem povećanju. Sa jedne strane diska galaksije se vidjela razlika u tamnijem i svjetlijem dijelu, slično kao što se vidi na fotografijama, samo naravno, ne tako izraženo.

Sa obzirom da nisam imao puno vremena, nisam još pogledao puno objekata, tako da nemogu opisati kako koji izgleda, ali sam siguran da mi je ovo definitivni teleskop za duuugo vrijeme i vjerujem da uskoro neću imati potrebe za nećim većim ili boljim. Također bih htio navesti i mogućnost za astrofotografiju, bilo piggyback ili kroz teleskop, jer sa mogućnošću korekcije motorima mogu se snimiti vrlo oštre fotografije.

Snimanje planeta i mjeseca web kamerom fantastično, i zbog velike žarišne duljine dovoljno je ustekati samo barlow da bi se uhvatili vrlo mali detalji. Za deepsky ću morati pričekati focal reducer, ali mislim da će sa dobro usmjerenim teleskopom na Sjevenjaču, ili uz pomoc offaxis guidera, biti moguće napraviti dosta dobre deepsky fotke, čak i iz grada.

Plus: kontrastna slika, stabilnost, prenosivost, izrada teleskopa, superioran na Mjesecu i planetima, nema česte kolimacije, veliki izbor foto i ostalog pribora

Minus: ograničenost na veća povećanja, potreban čest balans tube, duže vrijeme postizanja vanjske temperature zbog zatvorene tube

(2003.)