Nakon više od deset godina koliko se bavim astronomijom odlučio sam se pretplatiti na časopis “Astronomy”. “Astronomy” me oduvijek privlačio kao alternativa Sky&Telescope-u. Ovaj puta sam se odlučio između ostaloga zato što se za pretplatu kao poklon dobije komadić željeznog meteorita! I stvarno, stigao je vrlo brzo nakon što sam se pretplatio – sad samo trebam naći nekakav okvir.

No, pomalo sam razočaran kvalitetom časopisa. Dizajnerski je možda ok, ali pod rukom djeluje nekako jeftino. Mlitavo. Tiskano je na nekom ultra tankom papiru, a kvaliteta tiska je katastrofalna – a to može vidjeti i netko tko nije grafičar kao ja. Znate ono u dnevnim novinama kada se ne poklapaju boje pa slika izgleda dvostruka? E upravo to se dešava, i ne na samo jednoj ili dvije stranice, već je pola časopisa tako otisnuto! Užas. To je naročito vidljivo na podnaslovima koji su u boji, i zvijezdama na fotografijama. Nije moguće da je samo moj primjerak takav jer grešaka je previše.

Što se tiče sadržaja, tu su više manje prožvakane teme – život na drugim planetima, život zvijezda, Stonehenge. Ipak, tekstovi su zanimljivi jer se i u starim temama uvijek nađu nova otkrića i spoznaje.

Od amaterske astronomije u časopisu se može naći standardni pregled neba za tekući mjesec, savjeti za nadolazeću potpunu pomrčinu Sunca i tekst o promatranju 30″ dobsonom. Ovaj zadnji me prilično zaintrigirao, ali do kraja teksta sam uspio pročitati opis tek četiri objekta, dok je ostatak bio posvećen objašnjavanju optike i vidljivosti određenih objekata. Prilično razočaravajuće.

Na kraju, nisam oduševljen. Iako je cijena pretplate umjerena (30-tak kn za jedan broj), kvaliteta je katastrofalna, a sadržaj tako-tako. Definitivno ne vrijedi onih 60-70 kuna za koliko se Astronomy prodaje na kioscima i u knjižarama. No svakako će biti koristan za ubijanje vremena na – zahodskoj školjci.