Ethos je novi ultra-širokokutni okular kojeg je Televue osmilio prošle godine (2007.). Vidno polje od čak 100 stupnjeva i odlične optičke karakteristike natjerale su me da razmislim o nabavci Ethosa – a kada je Mario ponudio “dostavu” preko prijateljice direktno iz USA – nisam odolio! Trebalo se “samo” strpiti da paket stigne u Zagreb…

Otvorivši poveću kutiju iznenadio sam se veličini okulara. Ogroman je! Za usporedbu prilažem sliku gdje se vidi 14mm Pentax XL, 25mm plossl okular i – nemojte se smijati – limenka od pola litre pive koja je jedva nešto veća! S obzirom na veličinu, Ethos zapravo i nije toliko težak – ima oko 600g.

Ethos, usporedba

Okular je moguće koristiti i u 1.25″ i 2″ fokuserima odn. dijagonalnim zrcalima. Svakako preporučam 2″ jer je puno sigurnije. U slučaju da se koristi kao 1.25″, potrebno je fokusirati nešto više prema unutra u odnosu na ostale okulare pa uzmite to u obzir. Ja nisam uspio postići fokus sa Pentaxom 75 SDHF. Ako želite koristiti 2″ filtere, moguće je nabaviti produžetak koji se našarafi na 2″ promjer na okularu.

Optički, okular je fantastično korigiran. Oštar je po cijelom vidjom polju, praktički do ruba. Al Nagler tvrdi da je žarišna duljina konstantna preko cijelog vidnog polja, dakle da nema različitog kutnog povećanja. Takva korekcija je rezultirala izraženom jastučastom (pincushion) distorzijom. Naravno da u okularu tolikog vidnog polja ne može sve biti savršeno, no iznenadila me količina distorzije. Jastučasta distorzija nimalo ne smeta prilikom promatranja zvijezda, ali Ethos nikako ne bi preporučio za dnevna promatranja.

Ethos sam do sada testirao samo jednom na Petrovoj Gori, u svom Pentaxu 105 SDP (51x povećanje, 1.9 stupnjeva stvarno vidno polje) i William Optics 110 FLT od Vida (59x, 1.7 stupnjeva). Bilo je nekoliko promatrača i dovljno je reći da nitko nije htio gledati kroz teleskop u kojem se trenutno nije nalazio Ethos! Kada smo Ethos stavili u WO FLT, moj Pentax je stajao osamljen sa strane 🙂

Fascinantno je gledati toliko vidno polje uz srednje veliko povećanje. Kontrast je veći nego na manjim povećanjima, a stvarno vidno polje je ogromno! Iako se potrebno dosta približiti okularu moguće je vidjeti gotovo cijelo vidno polje. Poznati objekti izgledaju potpuno drugačije. Najbolji primjer su galaksije M81 i M82 koje se u normalnim okularima mogu vidjeti zajedno, ali uglavnom na vanjskim rubovima. Sa Ethosom, obje galaksije su prekrasno uokvirene sa puno prostora okolo, a povećanje omogućava da se vidi struktura. Sjajniji dio Veil Nebule (NGC 6992) cijeli stane u vidno polje okulara! Čak sam uspio smjestiti M8 i M20 u isto vidno polje, doduše na same rubove, ali ipak su se vidjeli zajedno.

Gledali smo i kuglaste skupove koji su fino oštri, a dobro izgledaju i sa barlow lećom iako je takva konstrukcija bila veća od visine tražioca na teleskopu! Šteta što nemam fotografiju, izgledalo je bizarno 🙂 Povećanje sa barlowom je ipak bilo malo preveliko za promjer od 4″. Zato su lukavci iz Televue već najavili 8mm Ethos…

Nažalost, na nebu nisu bili vidljivi veći objekti poput M31 ili Double clustera, no svejedno mogu zaključiti da je okular spektakularan. I stvarno je univerzalan jer objedinjuje veliko vidno polje okulara većih, te i povećanje i kontrast manjih žarišnih duljina. Jednako će biti dobar u manjim refraktorima kao u velikim dobsonima. Da, skup je, ali apsolutno vrijedi svih novaca. Za sve koji vole vizualna promatranja Ethos bi trebao biti prvi izbor, čak i ako to znači kupiti jedan umjesto tri okulara. Toplo preporučam svima koji ga mogu priuštiti.