Od kad imam iPhone (prvo posuđenu trojku – hvala Marko! ..i sada četvorku) jedna od prvih stvari bila je da provjerim kakvih ima astronomskih aplikacija za skinuti. Pri tome sam se orjentirao na one od praktične vrijednosti koje bi mi služile prilikom promatranja zvijezda.

Prvo i osnovno je naravno nekakav planetarij program. Izbor je zaista šarolik, mnogo je programa no oni besplatni ili jeftini su ili ružni ili nepraktični ili oboje. Mnogi dobri planetariji sa velikim bazama podataka su jako skupi no takvi me ne interesiraju. Ne toliko zbog cijene koliko zbog činjenice da nemam namjeru često koristiti iPhone za vrijeme promatranja već isključivo za brzinsku orjentaciju pod nebom i dnevnu razbibrigu ukoliko nisam kod kuće. Za planetarij odabrao sam SkySafari koji ima sasvim dovoljno zvijezda i deep sky objekata sa pregršt informacija o svakome od njih. SkySafari je već opisan ovdje u Kuhinji pa ako vas zanima pročitajte recenziju. Mogu samo dodati da mi je dosta pomogao u pripremama za Messierov maraton 2011. godine. I ne samo to jer SkySafari možeze koristiti za upravljanje teleskopom preko vašeg iPhonea!

Naišao sam na dosta programa od kojih su neki zaista zanimljivi – jednostavni, korisni i besplatni! Ipak ponekad su izgubljeni u moru aplikacija u App storeu. Evo nekoliko njih koji su se do sada zadržali u “Astronomija” folderu na mom iPhoneu.

Sun Moon je odlična aplikacija koja pokazuje točno vrijeme zalaska i izlaska Sunca i Mjeseca na vašoj lokaciji. Također možete saznati vrijeme kada nastupa civilni, nautički i astronomski sumrak za nekoliko dana unaprijed što je vrlo korisno za planiranje astronomskih promatranja. Da, te informacije možete naći u planetarij programima, ali ova aplikacija se brzo pokreće i odmah pokazuje željenu informaciju. Ovo je program kojeg definitivno najčešće koristim.

Nightvision je genijalna crvena svjetiljka! Bez ikakvih nepotrebnih menija i opcija jednostavno odaberete boju ekrana od potpuno crne do crvene kako bi zaštitili noćni vid ukolilo tijekom promatranja nešto trebate osvijetliti, a zaboravili ste pravu crvenu lampicu. 5+ za ideju i realizaciju, no da budem iskrdn rijetko ju koristim jer obično imam lampicu sa sobom ili mi je jednostavnije samo upaliti iPhone za brzinsko osvjetljavanje nego da još tražim gdje je ova aplikacija.

Moonglobe je fantastično detaljan prikaz Mjeseca. Mjesec je renderiran u 3D pa krateri bacaju realistične sjene. Svim kraterima mogu se prikazati nazivi, Mjesec po želji zumirati, okretati, odabrati fazu…nevjerojatno je jefino da se ovako jednostavan i kvalitetan program nudi potpuno besplatno 🙂 Moonglobe HD verzija ipak se plaća, a nudi mjesečevu površinu u većoj rezoluciji, no meni je ova osnovna verzija sasvim dovoljna. Možete skinuti i Marsglobe, također besplatno! Satellites i Sputnik! programi su koji vas obavještavaju o satelitima koje možete trenutno vidjeti sa mjesta na kojem se nalazite. Satellites ima i rudimentarnu kartu neba. Satelite je moguće filtrirati prema magnitudi i visini na nebu te postaviti podsjetnik prije preleta. Nisu vizualno atraktivne aplikacije no funkcioniraju i besplatne su pa ih vrijedi probati. Za povremenu upotrebu meni su bolje od preskupe aplikacije sa spaceweather.com.

ScopeTools jednostavan je utility sa nekim osnovnim informacijama važnim astronomima amaterima – trenutno točno vrijeme, GPS koordinate, libela (meni nije bila precizna, a ne znam kako se kalibrira), kompas (meni ne radi) i kalkulator povećanja i vidnog polja okulara. Er, ne čini se baš previše korisno zar ne? Pa dobro, bar je besplatno i sve je napisano crvenim slovima na crnoj pozadini. Koristit će ponekad za upisivanje GPS koordinata u montažu ili hvalisanje vidnim poljem u vašem novom Ethosu 🙂

Exoplanet, 3D Sun i Messier List više su informativnog karaktera i tek povremeno korisni za astronomska opažanja, no ipak su kvalitetno izvedeni i povrh svega, besplatni. Exoplanet prikazuje do sada potvrđene ekstrasolarne planete. Zabavno je zumirati izvan ravnine Mliječnog puta u okolicu Sunca sa označenim lokacijama zvijezda oko kojih su otkriveni planeti. U programu se krije hrpetina informacija što o planetima (masa, gustoća, vrijeme ophoda oko matične zvijezde itd.) što o zvijezdama oko kojih kruže. Baza podataka se provjerava svaki puta kada pokrenete program i ažurira po potrebi.

3DSun prikazuje trenutno stanje našeg Sunca. Tu su upozorenja o eventualnim erupcijama koje možete dobiti i bez pokretanja aplikacije (push notifications) te snimke Sunca u raznim valnim duljinama u 3D prikazu i to sa satelita koji gledaju stranu nasuprot Zemlje (NASA STEREO sonde).

Messier List zgodna je aplikacija koja sadrži hrpu zanimljivih opisa i informacija o svim Messierovim objektima što je korisno kad npr. na javnom star partyu želite posjetiteljima opisati što upravo gledaju kroz teleskop ili možda impresionirati ljepšu polovicu zanimljivim informacijama. Tu je i “check lista” gdje stavljate kvačice na objekte koje ste već vidjeli – idealno za Messierov maraton!

Ako ste nanjušili još kakvu dobru aplikaciju za iPhone ili možda imate kakav prijedlog za Android ili druge mobilne platforme, svakako ostavite komentar ili napišite vlastitu recenziju!