Zanimljiva novost stiže od Vixena – Polarie je malena montaža koja omogućava širokokutnu astrofotografiju digitalnim fotoaparatima sa običnog foto stativa. Za razliku od Astrotracka, cijela montaža je vrlo kompaktna. Izgledom podsjeća na kompaktni fotoaparat i kao takva je vrlo prenosiva. Napajanje od dvie AA baterije dovoljno je za četiri sata neprekidnog rada.

 

Za usjeveravanje, Polarie koristi maleni kompas i osvijetljenu skalu za određivanje zemljopisne širine. U sredini se nalazi malena rupica pomoću koje treba naciljati Sjevernjaču što bi trebalo biti dostatno za ekspozicije od par minuta sa normalnim objektivima. Za teleobjektive se preporuča dodatni polar finder za kojeg treba iskeširati dodatnih 250 USD što uz cijenu montaže od 430 USD ispada poprilično velika cifra.

Zanimljivost kod montaže je mogućnost praćenja od polovice normalne brzine. To omogućava snimanje noćnih panorama zbog kojih bi korištenjem normalne brzine pejzaž na fotografiji bio mutan. Na Youtube možete vidjeti video prezentaciju montaže (ako uspijete izdržati glas voditelja).

Polarie, iako malen, može nositi do tri kolograma opreme, dakle dobro podnosi DSLR fotoaparate sa manjim teleobjektivima. Čini se kao zgodna stvar za širokokutnu astrofotografiju, ali cijena je ipak malo prevelika, naročito ako se uzme u obzir dodatni polar finder. Pitanje je koliko se bez njega precizno može kompenzirati zemljina rotacija… No zanimljiv dodatak je Polar Meter, jeftiniji od findera, a budući da se fiksira na hot shoe, može ga se koristiti i pri namještanju Astrotracka.