Vodič je namijenjen prije svega ljubiteljima deep-sky objekata. Dolazi u dvije knjige velikog formata, u tvrdom uvezu. Ukupno ima oko 930 stranica. Sjeverno nebo prikazuje po zviježđima tako da u prvoj knjizi daje zviježđa za jesen i zimu a u drugoj za proljeće i ljeto (Nedavno je izašla i treća knjiga, ali kako obrađuje južno nebo nije za nas interesantna).

Vodič sam pronašao tražeći neku knjigu s opisima objekata. Program sky chart na kojem mogu vidjeti gdje mi je što u koje vrijeme, postaviti krug tražila, povećavati sliku ili je smanjiti po želji više je nego dovoljan za amatera, ali me smetalo što kod promatranja vidim dosta toga pored ciljanog objekta a htio sam znati i što to sve vidim.

Kad sam u tražilici upisao naslov našao sam kratak opis knjiga i jedno zviježđe u pdf formatu – jedno mi je odmah postalo jasno – ako se zviježđu Kameleopardis (bez “zvijezda”, ni jedan em objekt) može posvetiti 14 velikih stranica – onda je to nešto posebno. I je.

Autori George Kepple i Glen Sanner kažu da su kad su počeli s pisanjem to učinili zato što su uočili da sve veće i veće promjere amaterskih teleskopa ni približno ne slijede i atlasi i vodiči koji bi opisali sve ono što se danas može vidjeti.

Samo radi opće slike o opsežnosti: vodič opisuje 2.104 dvojne zvijezde, 433 promjenjive, 2.030 galaksije … ima 446 fotografija, 827 crteža (okulara).

Svako zviježđe počinje kratkim opisom, pa pregledom najvažnijih objekata kao i objekata koji se mogu vidjeti dalekozorom.  Zatim se daje karta tog zviježđa s granicama, na cijeloj stranici, pa na slijedećoj tabele promjenjivih pa dvojnih zvijezda. Potom autori idu opisima i to tako da za svaki objekt navedu poziciju, veličinu i magnitudu kao i ocjenu općeg dojma, od 1 do 5 zvjezdica, sve u naslovu, pa opise počevši gledano bez optike kad je to moguće vidjeti, pa dalekozorom ako se tako vidi, pa teleskopima od 4-6, 8-10, 12-14 i 16-18 inča, već prema vidljivosti objekta, ne svaki objekt sa svim teleskopima, nego s onima s kojima se očekuje da će se objekt gledati i vidjeti. Svako zviježđe ima i više detaljnih karata. Fotografije su sve crno-bijele (što je fer jer astronomski ne-fotografi uglavnom tako i vide objekte), a najviše ih je snimio Martin Germano.

Vodič je uz autore imao i mnoge suradnike, koji su svi navedeni i fotografirani uz teleskope kojima su osmatrali i zapisivali, fotografirali ili skicirali.

Uglavnom, odlično uloženih 69.90 $ plus poštarina. Knjige su za 20 dana bez problema stigle od izdavača Willmann-Bell (njih naglašavam jer ih drugi nisu imali ili su imali samo jednu ili su bile tri puta skuplje…).

Za svakog amatera koji bi želio točno znati što će vidjeti svojim teleskopom, ili bi pogledao i poneke jedva vidljive dvojne i imao želju znati kako se zovu ovaj vodič je nezamjenjiv.