Nakon pola godine, koliko je prošlo od nabave 12” dobsona, sam uvidjeo da se 8” neće nagledati previše neba. Nakon ponešto razmišljanja zaključci su se nametnuli sami od sebe i odlučio sam prodati 8-icu.  Razlozi su bili jasni: 8” i 12” dobsoni su po karakteristikama, svrsi i načinu upotrebe zapravo vrlo slični teleskopi: ako imam priliku za pravo promatranje naravno da će na teren ići 12” a 8” ostati doma. Drugo, u garaži je pofalilo prostora i ostalo je mjesta samo za jedan veliki teleskop. Treće, i kada bi bilo prostora, 8” f6 dobson je bomba od teleskopa, zaista univerzalna cijev i apsolutna šteta bi bila da bezveze čami u garaži. I četrvro, u više navrata sam zaključio da bi dosta puta šmugnuo na teren pa makar i na sat vremena, a čak i iz dvorišta se da štošta pogledati. No za takve kratke sesije mi je 8” dobson bio mrvicu previše. Ako ništa drugo, mora se hladiti nekih pola sata, a po zimi i znatno više, dok ne dosegne onaj pravi optimum. To više nije grab’n’go. A sada sam došao do zaključka da mi pored velike mrcine treba upravo jedan grab’n’go teleskop, koji je dovoljno maleni da ga mogu tutnuti bilo gdje po kući (ispod kauča ili kreveta), da bude lagan i prijenosan, da ne zahtjeva vrijeme hlađenja, i vrlo poželjno, da pokrije područja, kod kojih je moj 12” u deficitu: konkretno, mala povećanja / wide field. Odabir je bio lagan i jasan kao dan: kratki akromatski refraktor na AZ montaži. Koji? Naravno, najveći mogući, a da još uvjek zadovlji dane kriterije!

st120 resize

Odluka je pala na SkyWatcher Startravel 120 f5 akromatski refraktor. Sa montažom nisam imao dvojbi i uzeo sam veću i vrlo robustnu AZ-4. Kombinacija bez ikakvih problema vrlo lahko nosi 2” dialektričnu diagonalu sa jednim ES 30mm okularom, koji ima više od kile. Dojmovi? Iznad očekivanja! Malo me brinulo kako će mi stvari izgledati kroz tako (za moje pojmove  🙂 ) malu cijev, jer sam oči naviknuo prvo na 8, a onda i na 12”. Međutim teleskop se je iskazao kao prava mašina.

Osim praktičnih, evo i vizualnih pluseva:

  • Wide field. Maglice tipa Sjeverna Amerika, Rozeta, Andromedina galaksija, cijela hrpa većih otvorenih skupova, područja zvjezdanih oblaka u Mliječnoj stazi isprepletena tamnim maglicama… S velikim teleskopima se jednostavno ne može doseći takvo vidno polje pri kojima ovakvi objekti zaista sijaje, a da se na zađe u područje prevelike izlazne zjenice.
  • Kompaktne zvijezde. Zaista, ima nešto u tome. U refraktoru, pa premda i ovako brzom akromatu, zvijezde zaista izgledaju lijepše i »točkastije« nego u newton reflektrou. Mada sam svijestan da pri tome ulogu imaju i veličina aperture i raspon povećanja. Veća apertura pokazuje puno svijetlije zvijezde, a veća povećanja koja obično idu ruku pod ruku sa većom aperturom će naravski zvijezdu uvjek više razmazati, odnosno to će napraviti atmosverski uvjeti.
  • Binarne zvijezde. Moram apsolutno priznati da ih ova cijev pokazuje bolje od velikog reflektora i razdvaja ih na generalno manjim povećanjima sa iznimno oštrim rezultatima. I to govorimo o jednom brzom f5 akromatu, kojemu to ne bi trebala biti jača strana! Evo testova: Razvoji Epsilon Lire (popularnu »double double«) već na 90x povećanju; na 68x pokaže dvije izdužene spojene crtice. Izar u Volaru je lijepo oštro razdvojen na 136x. Mu Bootes / Alkalurops: druga komponenta je jasno razdvojena također već na 136x! Sve to govori u prilog tome, da je optika za svoj novac na određenoj razini.

Minusi su poznati: kromatska abreacija. Na povećanjima od ca 90-100x naviše već prilično smeta, vidljiva je na Mjesecu i na manjim povećanjima. Korisnik APO refraktora vjerojatno to nebi mogao tolerirati, ali mene to ne sekira jer si ovu cijev ni u kojem slučaju nisam zamislio kao planetarni i lunarni teleskop, jer on to jednostavno nije. Na 136x na Saturnu slika zaista nije baš sjajna i nisam uspjeo vidjeti Cassinijevu razdjelnicu. Premda je planet pri testu bio dosta nisko i treba probati ponovno slijedeće godine.

Opazio sam još nešto: sjalnije, zapravo već i srednje sijajne zvijezde, kao recimo Epsilon Lire, pokazuju izraziti plavičasti »halo« oko njih, koji se otkriva skrenutim, a nestaje direktnim pogledom . Veličina toga»haloa« je ovisna od povećanja: Pri najmanjem povećanju ga nema, pri srednjem je mali ili zanemariv, no pri većem povećanju (za ovaj teleskop) od ca 90x je halo oko zvijezde veći i prilično uočljiv. Efekt je vizualno isti kao da bi gledao zvijezdu kroz zamagljeno staklo. Nešto slično vidim i u reflektoru oko sijajnijih zvijezdi ali vizualno nije tako napadan i uočljiv kao u ovom teleskopu na tim većim povećanjima. Međutim, stvar me zapravo ne smet, jer ciljano u sijajnije zvijezde na većim povećanjima gledam samo kada razdvajam binarne zvijezde, a uostalom direktnim pogledom efekt jednostavno nestane. Tu bih zaključio što god da to je, ipak se nemože očekivati savršenu optiku pri velikom i brzom 120 mm akromatskom refraktoru. Za cijenu same cijevi 240 € je teleskop bomba.

Da se vratimo na vizualne vrhunce i poglede kojima je ova cijev zapravo najviše namjenjena:

  • NGC 7000 Sjeverna amerika + Pelican nebula: u ES30 + UHC, vidno polje više od 4°: pogled je neponovljiv. Pogotovo sa 2000 m nadmorske visine i kada je objekt blizu zenita. Konture i struktura jasni i kontrastni ko dan. Neponovljivo!
  • Istočni, srednji i zapadni Veil u istom vidnom polju (sa OIII filterom). Prema su istočni i zapadni pri rubovima vidnog polja, pogled ima svoju draž i nije nešto što se vidi svaki dan! Struktura u istočnom veilu je iznad svakog očekivanja za 12 cm objektiva! Srednji je bez strukture ali vidljiv. Zapadni Veil vrlo dobro pokaže »metlu«.
  • M23 na 20, 25 i 30x povećanjima: nikada nisam vidjeo ovaj otvoreni skup tako dobro i nikada nije bio tako lijep. Zvijezdice točkaste kao najsitniji ubodi igle.
  • M8 na ca 25x + UHC – nisam ni sanjao, da mali teleskop tako prekrasno i detaljno može pokazati ovu maglicu. I jednostavo obožavam otvoreni skup u ovoj maglici (naravno, skup je bolji bez filtera). Pogled na M8 mi se ovdje čini istim kao kada sam ovaj objekt za moje prve promatračke godine gledao  kroz 8”. No ovdje svakako ulogu igra i akumulirano iskustvo.
  • Kuglasti skupovi. Premda ne baš tip objekta za rich field teleskop, i kuglaste skupove s obzirom na veličinu aperture pokaže iznad očekivanja! Svi veći M skupovi su koje sam pogledao su razlučeni, premda do određene mjere – naravno da nema do apreture. M13 pokazuje krakove zvijezdi.
  • Apsolutno iznenađenje: uspjeo sam sa ovim teleskopom vidjeti NGC 6888 »Crescent« maglicu iz svojega dvorišta, koje je u žutoj ili žuto-narandžastoj zoni svijetlosnog zagađenja. Treba spomenuti da je to bilo slijedeću večer nakon one ljetne fronte koja je porušila sve pred sobom ali i prekrasno očistila nebo. Transprentnost dan nakon te oluje je bila fenomenalna. Maglicu sam uspjeo vidjeti kroz 20mm t5 nagler (30x) i OIII. Naravno tijekom promatranja nisam bio izložen nijednom direktnom svijetlu i imao sam crnu krpu preko glave. Ovaj objekt je vrlo zahtjevan, treba točno znati što očekivati i gdje tražiti. Nije naravno bilo neke strukture no identifikacija maglice je bila 100%. Za 120 mm promjera – ponovno iznad svih očekivanja.

Da sumiram: osobno moram reći da je nabava ovog teleskopčića za mene bila pun pogodak i savršeno se uklopila u moje potrebe uz ostalu opremu.  Naravno da neće i nemože zamijeniti 12”, koji će uvjek ići vani na ozbiljnija promatranja. No sa ovom cijevi ću jednostavno moći češće uživati u ovom hobiju (opsesiji? ). Teleskop ne zahtjeva hlađenje i može bilo kada ići van. Na AZ-4 se postavi jednako brzo kao Dobson. Relativno je malen. Određene objekte pokaže na bolji način od velikih teleskopa i otvara dodatnu dimenziju pri vizualnom promatranju. Premda je brzi akromat, je već bolji za cijepanje dvojnih zvijezdi od newton reflektora.

Uza sve prirođene nedostatke zbog samog dizajna cijevi, još uvjek se može eksperimentirati sa aperturnim maskama da se postigne malo brži akromat i eliminira jedan dio kromatske aberacije za recimo razumno promatranje mjeseca. Sigurno ću sada više gledati čak i mjesec kroz ovu cijev nego što bi vukao i hladio jednog 8” dobsona po zimi, kada je mjesec najviše na nebu. Ako netko traži cijev u ovom rangu i za svrhu, za koji je zamišnjen, je Startravel 120 best buy.