Proceduru rezanja okruglog stakla zrcala za teleskop opisao je The Chemist na forum.hr (izvor). Kako tekst ne bi ostao zakopan i zaboravljen u mnogim raspravama na forumu, odličio sam mu dati malo ljepši “dom”. Na žalost, autor teksta više nije aktivan na forumu i nije mi odgovorio na poslanu poruku. U dogovoru sa moderatorima foruma ipak prenosim tekst u cijelosti, a ako kemičar slučajno naleti ovdje neka se javi da ga mogu potpisati punim imenom ili po potrebi maknuti članak.

Prvi (i najveći) korak izrade vlastitog teleskopa je izrada primarnog zrcala. (koje se može i kupiti gotovo, ali gdje je tu gušt? ) Na izradu primarnog zrcalo otpada oko 80 – 90 % ukupnog truda i vremena potrebnog za napraviti teleskop. To je ujedno i najvredniji dio svakog Newtoniana, pogotovo ako je izrađeno vlastitim rukama… (my precioussss ) Primarno zrcalo za ovaj teleskop izradio sam iz običnog float stakla debljine 19 mm (to je najdeblje staklo koje se može nabaviti u lokalnim staklarnama). Zapravo, u Čk i Vž pronašao sam ukupno 2 staklarske radionice koje su imale staklo te debljine.

Naravno, nitko ti ga neće izrezati u krug, jednostavno nemaju strojeve za to. Najdeblje staklo koje mogu izrezati u krug promjera 150 mm je 10mm, i tada je rezanje 3x skuplje od samog stakla (ne preporučam). Druga opcija je kupnja četvrtastog komada (što je isto problem, ako već nemaju nekakav komad na lageru, nitko ti neće rezati 20x20cm komad iz standardnog 1mx1m). 1 m2 19mm stakla košta oko 1700 kn, dakle ja sam svoj komad 20×20 cm platio 70 kn.

Staklo

Staklo iz kojega treba napraviti zrcalo za teleskop

Da bih iz toga izrezao disk, napravio sam disk promjera budućeg zrcala (175 mm) iz komada daske i na njega pričvrstio lim debljine 0,5 mm na kojem sam izrezao male zareze. To je zapravo Home-made krunsko svrdlo.

Alat

Alat – krunsko svrdlo za rezanje stakla

Staklo sam učvrstio na stol te sastavio privremeno postolje koje je osiguralo da svrdlo reže po istoj kružnici.

Postolje

Postolje

Postolje 2

Postolje i lim za rezanje

Naravno, lim sam po sebi neće rezati staklo, kružnicu po kojoj lim kruži potrebno je posipavati navlaženim brusnim prahom (karborund, SiC) gradacije 120#.
Poželjno je na svrdlo staviti i nekakav uteg (npr 20 kg olova u mom slučaju) tako da se koncentriraš samo na zakretanje svrdla, a ne i na pritisak na staklo.
(Jednom kad svrdlo napravi udubinu u staklu, postolje više nije potrebno)

Rezanje

Početak rezanja stakla

Ručno rezanje ide poprilično sporo, u mom slučaju oko 2 mm/sat. Za prerezat 19 mm staklo radio sam ukupno oko 10 sati (to je 10 sati konstantnog rada).

Polu-izrezano

Polu-izrezani stakleni disk

Savršeno okrugli stakleni disk za primarno zrcalo gotov.

Gotov disk

Gotov disk

Za izbrusiti glavni disk potreban je i pomoćni disk. Ja sam ga izrezao iz 12 mm komada stakla s istim svrdlom.

Eto, sve spremno za brušenje.

Spremno za brušenje!

Spremno za brušenje!

Brusne prahove i cerij-oksid za poliranje nabavio sam u Vektri. Kupljeno šalju poštom.