Iz Celestrona su prije nekog vremena najavili, a sada je napokon počela isporuka Edge HD teleskopa. To su zapravo schimdt-cassegrain teleskopi koji umjesto sekundarnog zrcala imaju korektor koji eliminira komu i omogućava oštre zvijezde sve do ruba vidnog polja full frame DSLR fotoaparata. Primjere možete vidjeti na Celestronovim stranicama. Zbog činjenice da je cijela površina CCD čipa u fokusu, Edge HD optika omogućava mnogo veću rezoluciju i snimanje zvijezda slabijih magnituda nego obični SCT teleskopi.

 

Osim poboljšane optike Edge HD teleskopi imaju još poboljšanja u odnosu na klasični SCT – tu su otvori za  venitlaciju pomoću kojih se brže postiže temperaturna stabilnost, vijak za izoštravanje sa kugličnim ležajevima i novi nosači zrcala koji smanjuju pomak zrcala (notorni “mirror shift”) na minimum.

Edge HD teleskopi su odlična vijest za sve astrofotografe budući da schmidt-cassegrain dizajn omogućava lakši transport teleskopa velikog promjera i bolju stabilnost na montaži u usporedbi sa klasičnim newton reflektorom. Upotrebom reduktora fokusa moguće je postići f/6.3 što omogućava kraće ekspozicije nego korištenje f/10 primarnog fokusa. Nažalost poboljšanja u odnosu na klasični SCT dlaze uz znatno veću cijenu – 8″ tubus Edge HD teleskopa u USA košta 1,299.00 USD, dok je standardni 8″ Celestron SCT 790 USD što je povećanje cijene od dobrih 60%. Ipak, astrofotografi će cijeniti navedena poboljšanja i mogućnost snimanja fotografija visoke razlučivosti za još uvijek manju cijenu od 4″ APO refraktora. Ostaje za provjeriti kako to izgleda u praksi i koliko su korisni postojeći reduktori fokusa na f/6.3 o čemu iz Celestrona još nisu progovorili.