Popularni Sky Atlas 2000.0 recenziran je na ovim stranicama već odavno. Dugo sam  ga koristio, no iako je zaista kvalitetan i detaljan, za upotrebu na terenu često je bio previše glomazan. U nedostatku velikog sklopivog stola na kojem bi stajao, često je provodio vrijeme na haubi ili sjedalu auta. To baš i nije jako praktično s obzirom da teleskop obično nije postavljen u neposrednoj blizini.  Upravo iz tih razloga, ekipa Sky Publishinga osmislila je Pocket Sky Atlas i njegovog neobično nazvanog nasljednika Jumbo Pocket Sky Atlas.

Jumbo Pocket Sky Atlas i dobri stari ČiS

Atlasi su osmišljeni tako da budu praktični za upotrebu kod teleskopa, ali i za transport. Originalni Pocket Sky Atlas izdan je negdje 2006. godine. Malenih je dimenzija, spiralnog uveza i mekanih korica. Odlična stvar je da doslovno stane u džep jakne i uvijek je na dohvat ruke!Cijelo nebo podijeljeno je na 80 praktičnih karti/stranica koje se na nekim mjestima međusobno dosta preklapaju kako bi veća zviježđa bila pregledna. Granična magnituda je 7.6 i sadrži 1500 sjajnijih deep sky objekata.

Da ne duljim s karakteristikama atlasa, krenuti ću na konkretnu upotrebu. Meni se atlas pokazao odličan. Veličina mu je vrlo praktična, stane u bilo koju torbu u kojoj nosite opremu na promatranje. Budući da sam ga negdje zametnuo, prilažem fotografiju s Jumbo Sky Atlasom i časopisom Čovjek i svemir – originalni Poclet Sky Atlas je vrlo sličnih dimenzija kao ČiS!

Iako se možda čini da je granična magnituda premalena, sasvim je dovoljna za star-hopping pomoću tražioca. Onih 1500 deep sky objekata također je sasvim dovoljno čak i za ozbiljnija vizualna promatranja. Papir je kvalitetan i nisam imao problema s vlagom. Uostalom, poanta je bila da bude praktičan i prijenosan.

Čemu onda “Jumbo” verzija atlasa? Pa iskreno, mali atlas ponekad djeluje natrpano i malo se teže snalaziti u mraku uz tamnu crvenu lampicu. Jumbo verzija je otprilike veličine A4, ali sa istim brojem zvijezda i objekata. Zvuči čudno, ali i ovo je praktično, no u smislu preglednosti – naročito u dijelovima noćnog neba koji su bogati zvijezdama objektima. Jumbo se definitivno ne može staviti u džep, no bez problema se može držati u krilu tijekom promatranja. Također je koristan prilikom, recimo, Messierovog maratona.

Unutrašnjost Jumbo Pocket Sky Atlasa

Jumbo verzija ipak ima neke razlike. Originalni Pocket imao je četiri dodatne karte s detaljnijim pregledom Vlašića, Orionovog mača, Velikog Magellanovog oblaka i galaksija u Djevici. Ovdje su dodani još Cone + Rosetta Nebula, galaksije u Velikom medvjedu te repu Lava, zatim okolica Deneba te gusti dijelovi Mliječnog puta oko M8 i rep Škorpiona. Neke od ovih detaljnih karata su zbilja korisne, ali ipak mi nije jasan razlog stavljanja Vlašića. Zvijezde na tim kartama su do magnitude 9.5, što definitivno nije dovoljno za određivanje granične magnitude! Niti u Orionu, iskreno, nema nekih poteškoća i nepoznanica u blizini M42 i maglica Flame i Horsehead. Bilo bi puno korisnije da su tih nekoliko stranica ispunili drugim dijelovima Mliječne staze i područjima bogatim galaksijama.

U svakom slučaju, bilo koji od ova dva atlasa dobra je i korisna investicija. Ako se dvoumite kojeg bi izabrali, preporučio bi Jumbo verziju – ugodnija je za preciznije traženje objekata. Riječ opreza ako naručujete preko Amazona kao ja – atlase sam dobio dosta loše zapakirane i malo su se oštetili na rubovima. Obavezno napomenite da paze prilikom pakiranja!